Νέα θεραπεία - ελπίδα για το άσθμα

Αισιόδοξα είναι τα νέα για τους ασθενείς που πάσχουν από άσθμα και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθειαm Μια νέα θεραπεία πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει και στη χώρα μας η οποία χρειάζεται μόνο μια εισπνοή τη μέρα.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι ένας όρος που αναφέρεται σε δύο πνευμονικές παθήσεις, τη χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα, με χαρακτηριστικό την απόφραξη της ροής του αέρα που επηρεάζει αρνητικά στην φυσιολογική αναπνοή.

Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι το 10% των ενηλίκων άνω των 40 ετών, δηλαδή περίπου 500.000 ασθενείς, πάσχουν από ΧΑΠ.

Ο καπνός του τσιγάρου, η παθητική εισπνοή καπνού, ο μολυσμένος αέρας, οι χημικές αναθυμιάσεις και η σκόνη του περιβάλλοντος ή του χώρου εργασίας μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ΧΑΠ.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία για το άσθμα στην Ελλάδα είναι περιορισμένα. Υπολογίζεται ότι το 8.6% του πληθυσμού στην Ελλάδα έχει Άσθμα.
Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 5 Ευρωπαϊκές χώρες υπολογίζεται ότι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς εξακολουθούν να έχουν φτωχό έλεγχο του άσθματος και να εκδηλώνουν σοβαρά συμπτώματα, παρά τις σημαντικές ιατρικές εξελίξεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες αναμένεται η κυκλοφορία στην Ελλάδα της άπαξ ημερησίως εισπνεόμενης κορτικοστεροειδούς β2-αγωνιστή μακράς δράσης θεραπείας για το Άσθμα και την ΧΑΠ.

Ο κ. Νικόλαος Σιαφάκας, Καθηγητής Πνευμονολογίας της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Κρήτης ανέφερε σχετικά: «γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς με Άσθμα και ΧΑΠ έχουν συχνά διαφορετικές ανάγκες θεραπείας και έτσι είναι σημαντικό εμείς ως γιατροί να έχουμε μια σειρά από διαθέσιμες επιλογές για να καλύψουν τις ανάγκες του κάθε ασθενούς..»

Από την πλευρά του ο κ. Roberto Greco, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της GSK Eλλάδας & Χωρών Αδριατικής, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που οι Έλληνες ασθενείς με Άσθμα ή ΧΑΠ θα έχουν πρόσβαση σε ένα νέο φάρμακο που θα βελτιώσει σημαντικά την καθημερινή τους ζωή. Στόχος μας στην GSK είναι η ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων για την αντιμετώπιση παθήσεων του αναπνευστικού που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών. Η μακροχρόνια εμπειρία μας και η συστηματική έρευνα στις παθήσεις του αναπνευστικού μας δίνουν τη δυνατότητα να πρωτοπορούμε βάζοντας πάντα τον ασθενή στο επίκεντρο.»

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα