Απρόσμενες αιτίες που σας κάνουν να ξεχνάτε

Αν ανήκετε και εσείς σε εκείνους τους ανθρώπους που, ολοένα και συχνότερα, ξεχνούν απλά πράγματα μέσα στην ημέρα, όπως για παράδειγμα το πού αφήσατε τα κλειδιά ή το κινητό σας τηλέφωνο, τότε αυτό το άρθρο είναι για εσάς.

Τις περισσότερες φορές, τα προβλήματα στην βραχυπρόθεσμη μνήμη οφείλονται στην έλλειψη ύπνου, στην κόπωση, σε τυχόν φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε και στο αυξημένο στρες. Υπάρχουν όμως και μερικές απρόσμενες αιτίες που σας δημιουργούν προβλήματα στην μνήμη σας:

Δυσλειτουργία του θυρεοειδούς
Όταν ο θυρεοειδής σας αδένας δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να αισθάνεστε έντονη ζέστη ή κρύο, να έχετε αυξημένο άγχος, να εκδηλώνετε σημάδια κατάθλιψης και η μνήμη σας να μοιάζει να υστερεί σημαντικά. Παρά το γεγονός ότι ο θυρεοειδής δεν παίζει κάποιον συγκεκριμένο ρόλο στον εγκέφαλο, η απώλεια μνήμης είναι κάτι που παρατηρείται συχνά, όταν αυτός δυσλειτουργεί, υποστηρίζει ο δρ Majid Fotuhi από το Κέντρο NeurExpand Brain Center στο Luterville των ΗΠΑ. Ο θυρεοειδής προΐσταται όλων των μεταβολικών διεργασιών στο σώμα σας. Οι άνθρωποι με υψηλά ή χαμηλά επίπεδα θυρεοειδισμού μπορεί να έχουν δυσκολία με την μνήμη και τη συγκέντρωση.

Εξάψεις
Κάθε φορά που αισθάνεστε ότι ξαφνικά η θερμοκρασία σας είναι "στο κόκκινο", μπορεί να νιώσετε και μια ελαφριά σύγχυση στον εγκέφαλο. Αυτό συμβαίνει κατά κανόνα στις γυναίκες που περνούν εμμηνόπαυση. Όσο πιο πολλές εξάψεις βιώνει μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση, τόσο πιο εύκολα ξεχνάει απλά πράγματα, όπως ονόματα και πληροφορίες. Βέβαια, αυτές οι εξάψεις δεν προκαλούν καμία μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο και η μνήμη βελτιώνεται μόλις υποχωρήσουν. Άλλα συμπτώματα των εξάψεων που επηρεάζουν έμμεσα την μνήμη είναι η απώλεια ύπνου και η υπνική άπνοια.

Κάπνισμα
Το κάπνισμα βλάπτει τον εγκέφαλο αλλοιώνοντας την παροχή αίματος σε αυτόν. Έρευνα επάνω σε 7.000 άτομα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Archives of General Psychiatry, έδειξε ότι η εγκεφαλική λειτουργία στο σύνολό της μειώνεται δραστικά ταχύτερα με το πέρασμα του χρόνου στα άτομα που είναι καπνιστές. Μία τέτοια λειτουργία είναι και η μνήμη. Επίσης, το κάπνισμα ευνοεί τη συσσώρευση ανώμαλων πρωτεϊνών που μειώνουν την ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται και να μεταδίδει πληροφορίες.

Διατροφή πλούσια σε λιπαρά
Έρευνα που έγινε σε πειραματόζωα έδειξε μειωμένη ικανότητα μνήμης και εκμάθησης σε εκείνα που ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά για περίοδο 8 εβδομάδων. Επίσης, άλλη έρευνα σε ποντίκια μέσης ηλικίας έδειξε ότι ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου (το τμήμα δηλαδή που είναι υπεύθυνο για την βραχυπρόθεσμη μνήμη) είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στις επιπτώσεις μιας διατροφής υψηλής σε λιπαρές τροφές.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα