Περνούν φάρμακα στον εγκέφαλο με υπερήχους!

Μια σημαντική καινοτομία για τις φαρμακευτικές θεραπείες που πρέπει να ακολουθούν οι ασθενείς που πάσχουν από διάφορες ασθένειες έκαναν επιστήμονες στη Γαλλία, οι οποίοι κατάφεραν πρώτη φορά να βρουν έναν τρόπο ώστε να περνούν τα φάρμακα στον εγκέφαλο με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και να φτάνουν σε σημεία του που έως σήμερα δεν είναι προσβάσιμα. Προκειμένου να συμβεί αυτό οι ερευνητές «έσπασαν» τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό του εγκεφάλου, ο οποίος προστατεύει τον οργανισμό από την είσοδο ιών και βακτηρίων, αλλά παράλληλα εμποδίζει την είσοδο των φαρμακευτικών ουσιών.

Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός είναι ένα δίκτυο από κύτταρα που διαχωρίζει τον εγκέφαλο από το υπόλοιπο σώμα, προλαμβάνοντας την είσοδο των τοξινών και των βλαβερών χημικών ουσιών στο αίμα και στον εγκεφαλικό ιστό. Ωστόσο, ο μηχανισμός αυτός παράλληλα δυσχεραίνει τη χορήγηση των φαρμάκων που είναι απαραίτητα για σοβαρές ασθένειες, όπως οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις και ο καρκίνος, γι' αυτό και η δυνατότητα να ανοίγει κατά περίπτωση στον ανθρώπινο οργανισμό αποτελούσε τεράστια πρόκληση για τους ερευνητές.
Μέχρι πρότινος κάτι τέτοιο είχε επιτευχθεί μόνο σε ζώα, ωστόσο επιστήμονες στη Γαλλία κατάφεραν να αναπτύξουν ένα εμφύτευμα που με τη χρήση δονήσεων ανοίγει και κλείνει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό στον άνθρωπο κάθε φορά που είναι απαραίτητο, ώστε να περνούν οι φαρμακευτικές ουσίες όσο πρέπει, όχι όμως και τα βακτήρια που προκαλούν περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές μολύνσεις.

Μάλιστα, οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν περιλάμβαναν και περιπτώσεις ασθενών που έπασχαν από γλοιοβλάστωμα, το οποίο αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές μορφές καρκίνου του εγκεφάλου, κατά την οποία ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός παρουσιάζει διαρροές, με αποτέλεσμα να περνά μόνο ένα μικρό μέρος των φαρμάκων. Σύμφωνα με τον δρα Michael Canney, η τοποθέτηση του νέου εμφυτεύματος υπερήχων παράγει δονήσεις που ωθούν τα κύτταρα να «ανοίξουν» δρόμο για την εισαγωγή των φαρμάκων. Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν πριν από λίγες ημέρες σε συνέδριο για θέματα νευροεπιστήμης, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα