Είναι εύκολο να διαφύγει ένας επιβάτης με Έμπολα στην Ελλάδα;

Πώς θα αντιμετωπίσουμε πιθανό κρούσμα Εμπολα; Τι έλεγχοι γίνονται; Ο υπουργός Υγείας εξήγησε τα στάδια που ακολουθούνται ώστε να αποφευχθεί η προσβολή από τον ιό στη χώρα μας.

«Καταρχήν γίνονται έλεγχοι εξόδου στις χώρες της Δυτικής Αφρικής. Από 137.000 ελέγχους στην έξοδο, που έγιναν, κρατήθηκαν για να μην ταξιδέψουν 77.000 ως ύποπτα κρούσματα και εν συνεχεία κανείς εξ’ αυτών δεν έφερε τον ιό» είπε χαρακτηριστικά ο Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε:

«Υπάρχουν χώρες, ανάμεσα τους και η δική μας, οι οποίες εφαρμόζουν το δεύτερο μηχανισμό ελέγχου, τον έλεγχο εισόδου. Εμείς τι κάνουμε; Δίνουμε ένα φυλλάδιο και ζητάμε να μας πουν τον τόπο από τον οποίο έρχονται, αν αισθάνονται καλά κτλ. Συμπληρώνει δηλαδή ο επιβάτης ένα ερωτηματολόγιο. Αν πράγματι μας δηλώσει ο επιβάτης ότι δεν αισθάνεται καλά τότε κάνουμε υγειονομικό χειρισμό. Δηλαδή κοιτάμε τα κλινικά του συμπτώματα».

Ο υπουργός απάντησε αν υπάρχει περίπτωση παρά τον δεύτερο έλεγχο να διαφύγει κάποιο κρούσμα λέγοντας: «Ναι γιατί μπορεί να μην έχει εμφανίσει τη συμπτωματολογία και να την εμφανίσει αργότερα. Πάντως μεταδοτική είναι η ασθένεια, αφού εμφανιστεί η συμπτωματολογία και μετά».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα