Μεταμόσχευσαν με επιτυχία "νεκρές" καρδιές

Αυστραλοί επιστήμονες κατόρθωσαν να μεταμοσχεύσουν με επιτυχία «νεκρές» καρδιές σε τρεις ασθενείς του Νοσοκομείου «St. Vincent’s» στο Σύδνεϋ.

Επαναστατική μέθοδος μπορεί να αυξήσει κατά τουλάχιστον 30% τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων καρδιάς που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμήΗ μέθοδος που επινόησαν μπορεί να αυξήσει κατά τουλάχιστον 30% τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων καρδιάς που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή. Και αυτό, διότι μέχρι σήμερα οι μεταμοσχεύσεις καρδιών γίνονταν από δότες που ήταν μεν εγκεφαλικά νεκροί, αλλά οι καρδιές τους λειτουργούσαν με μηχανική υποστήριξη.

Το σημαντικό επίτευγμα των γιατρών από τη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς & Πνευμόνων του «St. Vincent’s», είναι ότι κατάφεραν να μεταμοσχεύσουν με επιτυχία καρδιές, οι οποίες είχαν πάψει να χτυπούν για πάνω από 20 λεπτά. Οι μεταμοσχεύσεις έγιναν σε τρεις ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Οι δύο από αυτούς βρίσκονται στο στάδιο της αποθεραπείας, ενώ ο τρίτος νοσηλεύεται ακόμα στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Για περισσότερες από τέσσερις ώρες οι «νεκρές» καρδιές παρέμειναν ενεργές και χτυπούσαν κανονικάΣύμφωνα με τις δηλώσεις του διευθυντή της καρδιοχειρουργικής μονάδας του νοσοκομείου, δρ Πίτερ ΜακΝτόναλντ, οι καρδιές των δοτών τοποθετήθηκαν αρχικώς σε μία φορητή κονσόλα η οποία περιείχε ένα ειδικό υγρό συντήρησης, το οποίο κατασκευάστηκε από επιστήμονες του «St.Vincent’s» και του Καρδιολογικού Ερευνητικού Ιδρύματος «Victor Chang». Στη συνέχεια, οι καρδιές βυθίστηκαν στο συγκεκριμένο υγρό και συνδέθηκαν μ' ένα αποστειρωμένο κύκλωμα με σκοπό την ανάκτηση της παλμικής τους λειτουργίας και τη διατήρηση της θερμοκρασίας τους. Η σύνδεση αυτή διατηρήθηκε για περισσότερες από τέσσερις ώρες, ώστε να μπορέσουν οι γιατροί να αξιολογήσουν  την «συμπεριφορά» κάθε καρδιάς ξεχωριστά.

Ο καρδιοχειρουργός δρ. Κούμουντ Ντιτάλ, ο οποίος πραγματοποίησε τις μεταμοσχεύσεις, είπε ότι «πέταξε στον αέρα» μόλις είδε την πρώτη καρδιά να «χτυπάει», τονίζοντας ότι η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε χάρη στη νέα τεχνολογία.

«Η εκπληκτική επινόηση του ειδικού υλικού συντήρησης και η τεχνολογία με την οποία συνδέεται, συντηρώντας άριστα την καρδιά, κατέστησε δυνατό αυτό το επίτευγμα» εξήγησε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα