Ανησυχητικά τα στοιχεία για παιδιά με τερηδόνα

Τραγικά υποβαθμισμένη είναι η στοματική υγεία στη χώρα μας, με την πλειονότητα των παιδιών και των εφήβων να εμφανίζει τερηδόνα. Εξι στα δέκα Ελληνόπουλα ηλικίας πέντε ετών έχουν τερηδόνα, ενώ η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη στα παιδιά ηλικίας 12 ετών, όπου η τερηδόνα έχει «χτυπήσει» επτά στα δέκα, και στους έφηβους 15 ετών όπου σχεδόν οκτώ στους δέκα έχουν προβληματική στοματική υγεία.

Σοβαρότερο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο αγροτικός πληθυσμός και είναι χαρακτηριστικό ότι στον νομό Ιωαννίνων το σύνολο των 15χρονων έχει τερηδόνα. Σε σύγκριση με την περασμένη δεκαετία, ο ελληνικός πληθυσμός εμφανίζει υψηλότερο ποσοστό αναγκών οδοντιατρικής φροντίδας που μένει χωρίς αντιμετώπιση, φαινόμενο το οποίο αποδίδεται στην οικονομική κρίση.

Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία κατέγραψε πανελλήνια επιδημιολογική μελέτη σε δείγμα 6.794 ατόμων, την οποία διενήργησαν επιστήμονες των οδοντιατρικών σχολών Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και καταδεικνύει την ανάγκη μεγαλύτερης μέριμνας από τους αρμόδιους φορείς για τη στοματική υγεία του πληθυσμού. Σύμφωνα με την έρευνα, χωρίς τερηδόνα εμφανίζεται μόλις το 42,4% των παιδιών πέντε ετών. Ακόμη χαμηλότερα είναι τα ποσοστά στα 12χρονα (27,7%) και στα 15χρονα (16,3%). Στα παιδιά των μεταναστών, η κατάσταση είναι χειρότερη, με μόλις το 26,2% των πεντάχρονων και το 10,3% των εφήβων να μην εμφανίζουν τερηδόνα.

Το υψηλότερο ποσοστό παιδιών χωρίς τερηδόνα καταγράφηκε στην Αχαΐα για τα παιδιά πέντε ετών (57,1%) και στον νομό Χανίων για τα 12χρονα (40,4%) και 15χρονα (29,1%). Στον αντίποδα ο νομός Ιωαννίνων και για τις τρεις ηλικιακές ομάδες – 10,2%, 2,6% και 0% αντίστοιχα.

Οπως ανέφερε κατά την παρουσίαση της μελέτης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Αθανάσιος Κατσίκης, «τα στοιχεία της μελέτης καταδεικνύουν την ανάγκη να υπάρχει συγκροτημένη πολιτική υγείας από την πολιτεία, προκειμένου να καλυφθούν στο μέγιστο δυνατόν οι ανάγκες των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων πολιτών». Οι ειδικοί ζητούν να υπάρξει μια ελάχιστη εγγυημένη παροχή οδοντιατρικής φροντίδας από τον ΕΟΠΥΥ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα