Σημαντική εξέλιξη για τη θεραπεία της παράλυσης

Μια σημαντική εξέλιξη για τη θεραπεία της παράλυσης έκαναν επιστήμονες στην Ελβετία, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι μεταβάλλοντας τα ηλεκτρικά σήματα που στέλνουν στα παράλυτα μέλη τα βοηθούν να κινούνται και να διανύουν μεγαλύτερη απόσταση από ό,τι οι θεραπείες που δοκιμάζονται σήμερα.

Η έρευνα πραγματοποιείται από επιστήμονες της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λοζάνης σε ποντίκια με παράλυση, τα οποία χάρη στη νέα θεραπεία κατάφεραν να περπατήσουν περισσότερο, κάνοντας μάλιστα μεγαλύτερα βήματα.

Μόνιμα

Οπως εξηγούν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, ένα τραύμα στη σπονδυλική στήλη μπορεί να διακόψει την επικοινωνία ανάμεσα στον εγκέφαλο και το υπόλοιπο σώμα, με αποτέλεσμα το σώμα να μην είναι σε θέση να μετακινήσει ορισμένα ή και όλα τα μέλη του. Η κατάσταση αυτή αποτελεί την πρώτη αιτία παράλυσης, ενώ τα αποτελέσματα συχνά είναι μόνιμα.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές έχουν αρχίσει να ξεπερνούν κάποια από τα προβλήματα που εμποδίζουν την αντιμετώπιση της παράλυσης με τη χρήση της διαδερμικής ηλεκτρικής νευρικής διέγερσης, η οποία περιλαμβάνει την εμφύτευση δύο σειρών ηλεκτροδίων στη σπονδυλική στήλη - μία πάνω από το τραύμα και μία κάτω από αυτό. Η πάνω σειρά «διαβάζει» τις εντολές που δίνουν τα ηλεκτρικά σήματα από τον εγκέφαλο και τις στέλνει στην κάτω, η οποία τις μεταφέρει στα νεύρα που ελέγχουν την κίνηση των άκρων. Η μέθοδος αυτή εφαρμόστηκε σε ποντίκια με παράλυση, αλλά και σε μερικούς ασθενείς, στους οποίους έδωσε τη δυνατότητα να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι πως όταν η ένταση των ηλεκτρικών σημάτων δεν προσαρμόζεται, προκαλεί σύντομα κόπωση στα νεύρα. Ομως οι ερευνητές κατάφεραν να το ξεπεράσουν βρίσκοντας έναν τρόπο ώστε τα σήματα να μεταβάλλονται. Ετσι τα νεύρα δεν κουράζονται εύκολα και τα πόδια κινούνται για μεγαλύτερη απόσταση και με καλύτερο έλεγχο των βημάτων. Η νέα μέθοδος αναμένεται να δοκιμαστεί σε ασθενείς το επόμενο καλοκαίρι.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα