Βάλτε τέλος στο κρυολόγημα με ... σπρέι ψαριού!

Σε ένα ψάρι που ζει στα παγωμένα νερά της Αρκτικής φαίνεται ότι βρίσκεται η λύση για την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος, όπως αναφέρουν ερευνητές στη Σουηδία. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, το ψάρι Arctogadus glacialis διαθέτει στον οργανισμό του -συγκεκριμένα στο πάγκρεας- ένα ένζυμο που μπορεί να σταματήσει την εξάπλωση του ιού ο οποίος προκαλεί το κοινό κρυολόγημα. Ετσι μειώνει σημαντικά τον αριθμό των ημερών κατά τις οποίες τα συμπτώματα ταλαιπωρούν τους ασθενείς.

Θρυψίνη

Οπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, το ένζυμο λέγεται θρυψίνη και είναι πιο αποτελεσματικό όταν βρίσκεται στη θερμοκρασία του σώματος. Οι επιστήμονες κατάφεραν να το απομονώσουν και να το συμπεριλάβουν σε σκεύασμα που ανέπτυξαν σε μορφή στοματικού σπρέι, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιείται για το μπλοκάρισμα του κρυολογήματος. Συγκεκριμένα, το σπρέι δρα σχηματίζοντας έναν αόρατο φραγμό ανάμεσα στο στόμα και τον λαιμό, ο οποίος σταματά την εξάπλωση του ιού στον οργανισμό και δεν του επιτρέπει να πολλαπλασιαστεί.

Το σπρέι χρησιμοποιήθηκε σε κλινικές δοκιμές και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η αποτελεσματικότητά του αγγίζει το 99%, καθώς οι μέρες που τα συμπτώματα κάνουν αισθητή την παρουσία τους μειώθηκαν από τις 6,5 στις τρεις. Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, δρ Mats Clarsund είπε ότι οι ερευνητές κάνουν λόγο για κάτι επαναστατικό και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη θεραπεία αναπτύσσεται εδώ και πέντε χρόνια.

Επίσης, διευκρίνισε ότι το ένζυμο δεν σκοτώνει τον ιό, αλλά τον αφοπλίζει αποτελεσματικά, επειδή δεν του επιτρέπει να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα και να πολλαπλασιαστεί. «Το κοινό κρυολόγημα είναι ιός που συνδέεται στη βλεννογόνο μεμβράνη της μύτης, του στόματος και των ματιών, εισέρχεται στα κύτταρα και πολλαπλασιάζεται» εξηγεί ο δρ Clarsund. «Από τη στιγμή που κάποιος μολύνεται ο ιός μεταφέρεται στην περιοχή του λαιμού, γι' αυτό το πρώτο σύμπτωμα είναι ο πονόλαιμος, που εμφανίζεται περίπου είκοσι ώρες μετά την εμφάνιση του ιού».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα