Παρελθόν η εμμηνόπαυση σε 20 χρόνια!

Παρελθόν μπορεί να αποτελεί μέσα στα επόμενα είκοσι χρόνια η εμμηνόπαυση, καθώς η διαδικασία γήρανσης που οδηγεί σε αυτήν θα μπορεί να αναχαιτίζεται ή ακόμα και να αναστρέφεται. Αυτό υποστηρίζει ο Ομπρεϊ ντε Γκρέι, επιστήμονας που βρίσκεται στην πρωτοπορία της έρευνας των βλαστοκυττάρων, ο οποίος δήλωσε ότι δεν βλέπει τι θα μπορούσε να εμποδίσει τις αντιγηραντικές θεραπείες να επιμηκύνουν τη διάρκεια αναπαραγωγικής ικανότητας των γυναικών, δεδομένου ότι οι ωοθήκες της είναι «ένα όργανο σαν όλα τ' άλλα».

Εκτιμώντας το διάστημα μέσα στο οποίο θα είναι δυνατόν να γίνει αυτό το σημαντικό βήμα, ο δρ Γκρέι δήλωσε στους «Τάιμς» του Λονδίνου «μπορούμε σίγουρα να υπολογίσουμε ότι θα γίνει σε είκοσι χρόνια από τώρα». Οπως εξήγησε: «Θα μπορούσαμε να αναζωογονήσουμε την ωοθήκη διεγείροντάς την ή τροφοδοτώντας τη με βλαστοκύτταρα, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια ολόκληρη νέα ωοθήκη μέσα από την επεξεργασία ιστού, όπως κάνουμε και με την τεχνητή καρδιά. Υπάρχουν διάφορες πιθανότητες».

Ειδικοί σε θέματα γονιμότητας αναγνωρίζουν, από την πλευρά τους, ότι έχει πραγματοποιηθεί σημαντική πρόοδος προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης διάφορων μορφών γυναικείας στειρότητας, που στο παρελθόν φάνταζαν ανυπέρβλητες, οπότε δεν αποκλείουν ότι κάποια στιγμή θα γίνει εφικτή και η επιμήκυνση του αναπαραγωγικού χρόνου στη ζωή μιας γυναίκας. Η Εβελιν Τέλφερ από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, βιολόγος εξειδικευμένη σε θέματα αναπαραγωγής, τόνισε στους «Τάιμς» του Λονδίνου ότι υπάρχουν ήδη στον ορίζοντα θεραπείες για την πρόωρη εμμηνόπαυση.

«Η επικρατούσα άποψη μέχρι τώρα ήταν ότι μια γυναίκα έχει συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων που έχει καθοριστεί πριν από τη γέννησή της και δεν υπάρχει λύση όταν της τελειώσουν» σχολιάζει η ίδια. Ωστόσο, όπως σπεύδει να προσθέσει, έχει διαπιστωθεί ότι στις ωοθήκες υπάρχει μεγάλο απόθεμα κυττάρων ωαρίων που δεν έχουν ωριμάσει, τα οποία μπορεί στο μέλλον να βρεθεί τρόπος να αξιοποιηθούν, ώστε να επιμηκυνθεί η αναπαραγωγική ικανότητα μιας γυναίκας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα