Έχεις κατάθλιψη; Μάθε με μια απλή εξέταση αίματος

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο υποστηρίζουν ότι μέσω μίας εξέτασης αίματος θα είναι σε θέση να διαγνώσουν την ύπαρξη μείζονος κατάθλιψης σε ενήλικες. Και επιπλέον, ότι η ίδια διαδικασία θα τους βοηθά να εκτιμούν κατά πόσο οι πάσχοντες μπορούν να ανταποκριθούν στην ψυχοθεραπεία.

Η εξέταση

Πραγματοποιείται μετρώντας τα επίπεδα 9 γενετικών δεικτών (δείκτες RNA) στο αίμα.

Μετά τη λήψη αίματος ,το RNA απομονώνεται, μετριέται και συγκρίνεται με τα επίπεδα RNA που αναμένονται να βρεθούν στο αίμα ανθρώπων που δεν πάσχουν από κατάθλιψη.
Το τεστ που φιλοδοξεί να διαγνώσει εάν υποφέρει κάποιος ή όχι από κατάθλιψη δεν διαφέρει σε τίποτα από μία απλή εξέταση αίματος.

Περί τίνος πρόκειται...


Η εμπνευστής του τεστ και καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών της Ιατρικής Σχολής Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern, Eva Redei, εξηγεί ότι «Πρόκειται για την πρώτη εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση σε ενήλικες που υποφέρουν από κατάθλιψη. Μιλάμε για μία διάγνωση εξίσου επιστημονικά τεκμηριωμένη με μία αντίστοιχη για την πίεση ή τη χοληστερίνη».

Οποιοσδήποτε έχει αντιμετωπίσει ζητήματα ψυχολογικής διαταραχής όπως η κατάθλιψη ή το άγχος σίγουρα καταλαβαίνει τη σημαντικότητα μίας εξέτασης όπως αυτή, που μπορεί να οδηγήσει σε μια σαφή διάγνωση και - κατά συνέπεια - να επιταχύνει τη διαδικσία ίασης του πάσχοντα.

«Η επιστήμη της ψυχικής υγείας βρίσκεται σήμερα στο σημείο που βρίσκονταν οι ιατρικές επιστήμες πριν από 100 χρόνια, όταν οι διαγνώσεις των ασθενειών και των διαταραχών βασίζονταν αποκλειστικά στα συμπτώματά τους», εξηγεί ο συν - εμπνευστής της εξέτασης, καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και διευθυντής του Κέντρου Τεχνολογιών Παρεμβατικής Συμπεριφοράς της Ιατρικής Σχολής Feinberg, David Mohr. «Αυτό το τεστ μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά σε εργαστηριακές εξετάσεις που θα χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της διαταραχής και την προτεινόμενη θεραπεία αυτής».

Δεδομένης της μοναδικότητας του κάθε ατόμου, είναι εξόχως σημαντικό να τονίσουμε το γεγονός ότι η εν λόγω εξέταση μπορεί να υποδείξει και την ενδεδειγμένη θεραπεία, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε εξεταζόμενου. Κάποιος, για παράδειγμα, μπορεί να χρειάζεται να ακολουθήσει φαρμακευτική αγωγή, κάποιος άλλος να να χρειάζεται ψυχανάλυση, κάποιος τρίτος και τα δύο. Όταν ο ειδικός αναλαμβάνει μία υπόθεση που γνωρίζει εκ των προτέρων πώς θα πρέπει να τη χειριστεί, τα πράγματα τόσο για τον ίδιο όσο και για το άτομο που έχει απέναντι του είναι σαφώς πιο ευοίωνα. «Γνωρίζοντας ότι πολύς κόσμος διστάζει να παραδεχτεί ότι υποφέρει από κατάθλιψη και - το κυριότερο – φοβάται να την αντιμετωπίσει, μία εξέταση όπως αυτή μας δίνει τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε και να χειριστούμε καλύτερα τον ασθενή», σημειώνει ο Mohr.

Ένας προβληματισμός

Το νέο αυτό απλό τεστ, περιορίζει σημαντικά τα περιθώρια μιας λάθος διάγνωσης, κι αυτό δεν μπορεί παρά να κριθεί ως μία εξαιρετικά θετική εξέλιξη στον τομέα της Ψυχικής Υγείας. Παρόλα αυτά, είναι τουλάχιστον απογοητευτικό το γεγονός ότι η ιατρική κοινότητα αναζήτησε μια γρήγορη κι αποτελεσματική εξέταση για την κατάθλιψη όταν πλέον αυτή έφτασε να θεωρείται η πιο ύπουλη μάστιγα της εποχής μας (αν όχι μοιραίο trend).

Πηγή: askmen.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα