Κόλπα για να χορταίνεις όταν κάνεις δίαιτα

Εάν σας περνά από το μυαλό να «κόψετε» κι άλλο από αυτά που τρώτε για να χάσετε όσο πιο γρήγορα τα τελευταία κιλά. ΣΤΟΠ! Φερθείτε έξυπνα έτσι ώστε να δείτε τη ζυγαριά να πέφτει, ποιοτικά και «χορταστικά»!

Τι μπορείτε να κάνετε;

Βασικό στοιχείο σε ένα πρόγραμμα διατροφής είναι να μην στερείστε, να νιώθετε χορτάτοι αλλά και να μην βαριέστε νιώθοντας πως κάνετε συνεχώς τις ίδιες επιλογές τροφίμων. Δοκιμάστε, λοιπόν, κάποιες μέρες της εβδομάδας να κάνετε τα γεύματα και τα μικρογεύματά σας πιο εναλλακτικά!

Ξεκινήστε από το πρωινό σας: Φροντίστε να αλλάζετε το είδος του πρωινού σας καθημερινά. Πέραν, λοιπόν, του κλασικού τοστ ή των δημητριακών με γάλα μπορείτε να επιλέξετε ημιαποβουτυρωμένο γιαούρτι τρίβοντας κομματάκια μπισκότου τύπου πτι μπερ και προσθέτοντας 1 κ.γλ μαρμελάδα ή 2 – 3 αποξηραμένα φρούτα. Κάντε ένα ‘εναλλακτικό τοστ’ χρησιμοποιώντας 2 μπισκότα cream crackers και βάζοντας ενδιάμεσα τυρί χαμηλών λιπαρών, ντομάτα και μαρούλι. Ψήστε 2 φέτες ψωμί του τοστ έχοντας βάλει ανάμεσα την αγαπημένη σας μαρμελάδα με λίγη κανέλα και φτιάξτε το λεγόμενο ‘γαλλικό τοστ’. Άλλη μέρα, δοκιμάστε το ίδιο κάνοντας και επάλειψη με ταχίνι ή μαλακή μαργαρίνη. Φτιάξτε ένα δυναμωτικό ρόφημα με μπισκότα πτι μπερ πλούσια σε φυτικές ίνες, ημιαποβουτυρωμένο γάλα και λίγη σκόνη κακάο.

Φροντίστε τα μικρογεύματά σας: Επιλέξτε τρόφιμα που μεταφέρονται εύκολα, που δεν αλλοιώνονται από τις αυξημένες θερμοκρασίες και που έχουν ισορροπημένο προφίλ θρεπτικών συστατικών. Μπορείτε, λοιπόν, εκτός από το φρούτο σας, να καταναλώσετε 2 – 3 μπισκότα τεσσάρων δημητριακών με μούσλι ή με κακάο χωρίς ζάχαρη, 1 κουλούρι με σουσάμι γεμιστό με ντομάτα και τυρί χαμηλών λιπαρών, 1 μπάρα δημητριακών ή 2 – 3 μπισκότα τύπου cream crackers σικάλεως με τυρί τύπου cottage και μπισκότα digestive με σύκο. Μπορείτε ακόμα να φτιάξετε milkshake με 2 φρούτα και 2 – 3 μπισκότα πτι μπερ ολικής άλεσης. Φτιάξτε μπουκίτσες λιχουδιών, τύπου μικρά cheesecake με πολύ λίγες θερμίδες, χρησιμοποιώντας μικρά μπισκότα digestive χωρίς ζάχαρη, τυρί κρέμα χαμηλό σε λιπαρά και μικρή ποσότητα από την αγαπημένη σας μαρμελάδα. Έτσι, καλύπτετε ταυτόχρονα τόσο την πείνα σας λόγω των φυτικών ινών που περιέχονται στα μπισκότα όσο και την επιθυμία σας για γλυκό χωρίς να επιβαρρύνεστε με περιττές θερμίδες .

Ας πάμε στο κυρίως: Φτιάξτε ελαφριά γεύματα όπως σπιτικά σάντουιτς με λαχανικά ή συνοδέψτε το κυρίως γεύμα σας με σύνθετες σαλάτες βάζοντας ποικιλία λαχανικών, αυγό ή τυρί χαμηλό σε λιπαρά και τριμμένα μπισκότα cream crackers χωρίς ζάχαρη. Βάλτε μικρή ποσότητα ελαιολάδου και συμπληρώστε με ξίδι μπαλσάμικο και μυρωδικά για να έχετε περισσότερη γεύση χωρίς να επιβαρυνθείτε θερμιδικά. Φτιάξτε σαλάτα ντάκος με 2 – 3 παξιμάδια ολικής άλεσης, ντομάτα και λευκό τυρί χαμηλό σε λιπαρά ή 2 – 3 μπισκότα τύπου cream crackers χωρίς ζάχαρη, πλούσια σε φυτικές ίνες με 1 κ.γλ πάστα ελιάς και ποικιλία ψητών λαχανικών.

Εμπλουτίζοντας και παραλλάσσοντας καθημερινά τις επιλογές σας, λοιπόν, βλέπετε ότι μπορείτε τόσο να βελτιώσετε τη διατροφική αξία της δίαιτάς σας όσο και να την κάνετε πιο χορταστική και ευχάριστη!

Από τον Αναστάσιο Παπαλαζάρου- Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, πτυχιούχο και διδάκτορα του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα