Έρευνα - σοκ για την εξάπλωση των ιών

Απαιτούνται μόνο δύο ως τέσσερις ώρες για να εξαπλωθεί ένας ιός μέσα σε ένα κτίριο, είτε είναι γραφεία είτε ξενοδοχείο. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι υγειονομικές Αρχές των ΗΠΑ, ύστερα από σειρά πειραμάτων που έκαναν σε πολυώροφα κτίρια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν μολυνθεί ένα πόμολο ή ένα τραπέζι που βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο, η εξάπλωση του ιού είναι ταχύτατη. Το 40% με 60% των ανθρώπων που κυκλοφορούσαν σε αυτό τον χώρο μολύνθηκε από έναν καθόλου επικίνδυνο ιό, τον οποίο επίτηδες είχαν «αφήσει» οι επιστήμονες σε δύο σημεία: σε ένα πόμολο και ένα τραπέζι, όπου ακουμπούσαν για να συμπληρώσουν διάφορα έγγραφα. Εκτός από τους εργαζομένους στο κτίριο, βρέθηκαν μολυσμένοι και επισκέπτες σε αυτό, που μπήκαν για πολύ λίγη ώρα. Το άγγιγμα διάφορων αντικειμένων μέσα στον χώρο έγινε η αιτία σε ένα τετράωρο ο ιός να έχει πάει παντού μέσα στο κτίριο!

Σε αντίστοιχο πείραμα κατά το οποίο έδωσαν στο προσωπικό αντισηπτικά μαντιλάκια, παρατηρήθηκε ότι ο ιός κατάφερε να περιοριστεί κατά 80% με 99%! Εκπληκτικό ποσοστό!

Ο καθηγητής Τσαρλς Γκέμπρα από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, στο Τάσκον των ΗΠΑ, επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα της έρευνας. «Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ιογενής μόλυνση σε εγκαταστάσεις όπου συστεγάζονται πολλοί άνθρωποι εξαπλώνεται γρήγορα και ότι μια απλή παρέμβαση μπορεί να συντελέσει σημαντικά στη μείωση της έκθεσης σε ιούς».

Συνέστησε, με άλλα λόγια, τη χρήση αντισηπτικών μεθόδων, όπως μαντιλάκια ή συχνό πλύσιμο των χεριών, γιατί πραγματικά είναι δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση μιας ιογενούς εξάπλωσης σε μέρη όπου συνυπάρχουν πολλοί άνθρωποι.

Η έρευνα αυτή παρουσιάστηκε στο 54ο Διεπιστημονικό Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Μικροβιολογίας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα