Εξέταση ούρων για ανίχνευση του HPV

Σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές ένα απλό τεστ ούρων θα μπορούσε να διαγνώσει με ακρίβεια τον HPV. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, που οφείλεται, στην πλειοψηφία σχεδόν των περιπτώσεων, στον ιό των κονδυλωμάτων (HPV), διαγιγνώσκεται σήμερα με το τεστ Παπανικολάου.

Ο συγκεκριμένος ιός είναι ένα από τα συχνότερα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και θεωρείται ότι επηρεάζει το 80% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Αν και οι περισσότεροι τύποι του HPV είναι ακίνδυνοι υπάρχουν κάποιοι που μπορούν να οδηγήσουν στον καρκίνο του τραχήλου.

Βρετανοί ερευνητές αποφάσισαν να διερευνήσουν το κατά πόσο θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ένα τεστ ούρων για να διαγνώσουν την ύπαρξη HPV. Ανέλυσαν λοιπόν τα δεδομένα από 14 μελέτες που αφορούσαν 1443 γυναίκες. Η μελέτη τους έδειξε ότι τα τεστ ούρων που ανίχνευαν την ύπαρξη HPV ήταν κατά 87% ακριβή. Επιπλέον, τα τεστ που έδιναν αρνητικά αποτελέσματα ήταν κατά 94% ακριβή.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι εκτός από ακριβές το τεστ των ούρων είναι απλό, μη επεμβατικό, φτηνό και πιο εύκολα θα το ακολουθούσαν περισσότερες γυναίκες.

Πηγή: Vita.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα