Βρήκαν το αντίδοτο στην σηψαιμία!

Ένα σημαντικό βήμα για τη θεραπεία της σηψαιμίας έκαναν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι ανέπτυξαν μια συσκευή που μπορεί να καθαρίσει το αίμα, φιλτράροντάς το σε διάστημα μερικών ωρών και διαχωρίζοντας τα ζωντανά από τα νεκρά παθογόνα, αλλά και τις επικίνδυνες τοξίνες που απορρέουν από αυτά.

Την καινοτομία πέτυχαν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Βιολογικής Μηχανικής Wyss του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τον ανθρώπινο σπλήνα προκειμένου να δημιουργήσουν μια συσκευή που θα αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί αντιμετωπίζουν τη σηψαιμία.

Η συσκευή φέρει την ονομασία βιοσπλήνας. Αποτελείται από δύο ρηχά «κανάλια» που συνδέονται μεταξύ τους με μια σειρά από σχισμές και από τα οποία το ένα περιέχει αίμα που κυκλοφορεί και το άλλο ένα αλατούχο διάλυμα που συγκεντρώνει και αφαιρεί τα παθογόνα που περνούν από τις σχισμές. Για να συμβεί αυτό, οι επιστήμονες τοποθέτησαν μαγνητικά σφαιρίδια στο μέγεθος ενός νανομέτρου, που είναι επικαλυμμένα με μια γενετικά τροποποιημένη μορφή της πρωτεΐνης MBL, η οποία παράγεται από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Στον οργανισμό, η πρωτεΐνη αυτή συνδέεται από τη μία πλευρά της με συγκεκριμένα σάκχαρα που βρίσκονται στην επιφάνεια όλων των ειδών βακτηρίων, μυκήτων, ιών, τοξινών κ.λπ., ενώ η «ουρά» της προκαλεί το ανοσοποιητικό να τα καταστρέψει.

Οπως αναφέρουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Medicine», η συσκευή δοκιμάστηκε σε συνθήκες εργαστηρίου με τη χρήση ανθρώπινου αίματος αλλά και αίματος ζώων και η απόδοσή της ξεπέρασε τις προσδοκίες τους, καθώς καθάρισε το ανθρώπινο αίμα και αύξησε το προσδόκιμο ζωής των ζώων σε διάστημα μερικών ωρών.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι πολύ σημαντικά, καθώς με τα μέσα που υπάρχουν σήμερα ο εντοπισμός των παθογόνων που ευθύνονται για τη σηψαιμία μπορεί να διαρκέσει μέρες ολόκληρες, ενώ σε πολλούς ασθενείς η αιτία που την προκαλεί δεν εντοπίζεται ποτέ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα