Το πρώτο φυσικό αντισυλληπτικό χάπι στην αγορά

Το πρώτο φυσικό αντισυλληπτικό χάπι, που υπόσχεται να μειώσει κατά πολύ τις παρενέργειες του κλασικού, άρχισε ήδη να κυκλοφορεί σε ευρωπαϊκές χώρες. Ο λόγος για το νέο φάρμακο Qlaira, το οποίο υπόσχεται ότι θα εξαλείψει τους πονοκεφάλους, τις διαταραχές της συμπεριφοράς και την αύξηση του κινδύνου σχηματισμού θρόμβων, προβλήματα που κάνουν πολλές γυναίκες να αποφεύγουν να παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια. Επιπλέον, το φάρμακο αυτό που έχει ήδη δοκιμαστεί σε 3.000 γυναίκες, φαίνεται να μειώνει και τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης, τον πόνο, αλλά και τις κράμπες που αυτή προκαλεί.

Πώς τα καταφέρνει όλα αυτά; Η καινοτομία του Qlaira σε σχέση με τα υπόλοιπα αντισυλληπτικά είναι ότι βασίζεται σε ένα είδος οιστρογόνων που μοιάζουν πολύ με εκείνα που παράγει το σώμα. Ολα τα αντισυλληπτικά που κυκλοφορούσαν μέχρι σήμερα βασίζονταν σε μια συνθετική ορμόνη που παρέμενε η ίδια από την κυκλοφορία του πρώτου τέτοιου χαπιού πριν από πενήντα χρόνια. Αυτή λειτουργούσε αλλάζοντας την ορμονική ισορροπία της γυναίκας και εμποδίζοντας τις ωοθήκες να απελευθερώσουν στη μήτρα νέα ωάρια. Με το Qlaira φαίνεται ότι στέφονται με επιτυχία οι πολυετείς προσπάθειες των ερευνητών να χρησιμοποιήσουν την ουσία εστραδιόλη στην, από το στόμα, αντισύλληψη. Ο συνδυασμός της με τη διενογέστη εξασφαλίζει έναν πολύ καλό έλεγχο του κύκλου και αξιόπιστη πρόληψη εγκυμοσύνης.
 
Κλινικές έρευνες έδειξαν ότι ο έλεγχος της αιμορραγίας από το Qlaira είναι το ίδιο καλός με εκείνον που επιτυγχάνουν τα κλασικά αντισυλληπτικά χάπια που περιέχουν 20 mg ethinyl estradiol. Επίσης, η εταιρεία που παράγει αυτό το νέο φάρμακο, η Bayer Schering Pharma, διερευνά το ρόλο του Qlaira και στη θεραπεία της υπερβολικής και μεγάλης διάρκειας αιμορραγίας ή αλλιώς αιμορραγίας λόγω δυσλειτουργίας της μήτρας. Αν το Qlaira πάρει έγκριση και γι’ αυτό το πρόβλημα, τότε θα αποτελέσει έναν σημαντικό σταθμό στον τομέα των αντισυλληπτικών φαρμάκων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα