Σεπτέμβριος: Ο μήνας για την ανανέωση μας!

Ο Σεπτέμβριος παραδοσιακά είναι ο μήνας που αφιερώνουμε στην ανανέωση του εαυτού μας! Μια καλή αποτοξίνωση είναι μέσα στο πρόγραμμα! Κάντε δώρο στον εαυτό σας μερικές ημέρες με υγιεινή διατροφή και δείτε την πολυπόθητη εσωτερική ισορροπία σας να αποκαθίσταται.

Θα μας βοηθήσει να αποβάλουμε τις τοξίνες, να αλλάξουμε τις κακές συνήθειες και να αντιμετωπίσουμε το φορτωμένο πρόγραμμα του χειμώνα νιώθοντας δυνατές και γεμάτες ενέργεια. Μοιάζει απλοϊκό, είναι όμως η αλήθεια. Μερικά φρούτα, πολύ νερό, πράσινο τσάι και λαχανικά αρκούν για να δώσουν νέα ώθηση στον οργανισμό σας προκειμένου να απαλλαγεί από τοξίνες και να προβάλει ισχυρή... αντίσταση στο στρες και στα άλλα βλαβερά φαινόμενα του σύγχρονου τρόπου ζωής. Γιατί όχι; Μία εβδομάδα αποτοξίνωσης μπορεί να είναι το έναυσμα για να αλλάξουμε τρόπο ζωής, κόβοντας τις βλαβερές συνήθειες που μας ακολουθούν έως σήμερα, όπως το τσιγάρο, το έτοιμο φαγητό και τα πολλά αναψυκτικά! Τα αποτελέσματα μέσα σε μικρό διάστημα θα είναι θεαματικά τόσο στο σώμα μας όσο και στην ψυχολογία μας, γι' αυτό και αξίζει να το προσπαθήσουμε! Οι σταρ του Χόλιγουντ το γνωρίζουν καλά. Ετσι, πριν από τις σημαντικές εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί, ηθοποιοί όπως η Τζένιφερ Ανιστον, η Κάμερον Ντίαζ και η Εύα Λονγκόρια φροντίζουν να γεμίσουν το ψυγείο τους με φρούτα και λαχανικά ακολουθώντας πιστά τις συμβουλές των διάσημων διαιτολόγων του Χόλιγουντ.


Γιατί τώρα;

Το σώμα μας είναι ένας πολύπλοκος και πολύ καλά «εξοπλισμένος» μηχανισμός που μπορεί μόνος του καθημερινά να αποβάλλει κάθε λογής ουσίες που μπλοκάρουν τον οργανισμό. Το ήπαρ, τα νεφρά και το δέρμα είναι τα τρία όργανα του σώματός μας που μας προσφέρουν καθημερινή αποτοξίνωση. Οπως όμως δήλωναν πριν από μερικά χρόνια οι ειδικοί στο διεθνές περιοδικό «New Scientist»: «Η νέα τοξική πραγματικότητα είναι γεγονός»! Κατακλυζόμαστε καθημερινά από τόσες χημικές ουσίες, που πλέον η εσωτερική διαδικασία καθαρισμού του σώματος δεν αρκεί για να «καθαρίσει» ο οργανισμός μας. Πονοκέφαλοι, ημικρανίες, δυσπεψία, κυτταρίτιδα και μια σειρά άλλων παθήσεων που μας ταλαιπωρούν όλο και πιο συχνά οφείλονται στην κακή διατροφή, στο στρες, στη λήψη φαρμάκων και γενικότερα στον τρόπο ζωής στις σύγχρονες πόλεις, όπου η ρύπανση είναι μεγάλη. Ακόμη και τα ρούχα που φοράμε είναι μολυσμένα με τοξικές ουσίες που μεταφέρονται μέσω των πόρων του δέρματος στον οργανισμό μας.
Ειδικότερα, αν στις διακοπές το παρακάνατε καταναλώνοντας μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ ή τσιγάρου, ήρθε η ώρα να φροντίσετε πραγματικά τον εαυτό σας.


Πότε, πού, πώς

Γυρνώντας στο σπίτι μετά τις διακοπές γεμίστε το ψυγείο μόνο με τα απαραίτητα και φροντίστε να απαλλαγείτε από λιχουδιές στις οποίες δεν μπορείτε να αντισταθείτε, όπως γλυκά και παγωτά. Αρνηθείτε για λίγες ημέρες τις βραδινές εξόδους, ώστε να μην μπείτε στον πειρασμό να καταναλώσετε αλκοόλ. Ανακοινώστε στους κοντινούς σας την πρόθεσή σας να αποτοξινωθείτε... ώστε να συμμαχήσουν κι αυτοί μαζί σας. Εχοντας «παρέα», η αποτοξίνωσή σας σίγουρα θα έχει πιο θεαματικά αποτελέσματα. Μπορείτε να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης για δύο μέρες κατά τη διάρκεια ενός μήνα ή για μία συνεχόμενη εβδομάδα, αν αντέχετε! Προσοχή όμως, μην το παρακάνετε. Μια διατροφή που έχει στόχο την αποτοξίνωση δεν θα σας κάνει να χάσετε κιλά, αλλά θα δώσει νέα ώθηση στον οργανισμό σας και στον μεταβολισμό σας, ο οποίος θα αρχίσει να δουλεύει καλύτερα.


Ενδεικτικό πρόγραμμα αποτοξίνωσης

Πρωινό: φρουτοσαλάτα με μήλο, αχλάδι, ροδάκινο, σταφύλι. Δημητριακά ολικής άλεσης με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών ή δύο κρίθινα παξιμάδια.
Δεκατιανό: ρόφημα γαϊδουράγκαθου, τσουκνίδας ή λουίζας (τα δύο πρώτα θα σας προσφέρουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα και η λουίζα έχει διουρητικές ιδιότητες).
Μεσημεριανό: ψητό ψάρι με βραστά λαχανικά ή κοτόπουλο με ζυμαρικά ολικής άλεσης.
Απογευματινό: ρόφημα γαϊδουράγκαθου, τσουκνίδας ή λουίζας.
Βραδινό: σαλάτα με ωμά ή βραστά λαχανικά χωρίς καθόλου αλάτι, στα οποία θα προσθέσετε μία κουταλιά της σούπας λάδι.
Ενδιάμεσα στα γεύματα για να δαμάσετε την πείνα σας μπορείτε να φάτε μια μικρή χούφτα από ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα, καρύδια και φουντούκια.


...και κάτι ακόμα

Πίνετε πολύ νερό για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να αποβάλει τις βλαβερές ουσίες. Επιλέξτε ένα ελαφρύ δείπνο και αφήστε τουλάχιστον τρεις ώρες μεταξύ του τελευταίου γεύματος και του ύπνου. Αποφύγετε τη ζάχαρη και τον καφέ. Συνδυάστε την αποτοξίνωσή σας με ένα πρόγραμμα γυμναστικής που θα περιλαμβάνει γρήγορο περπάτημα, γιόγκα ή πιλάτες, κολύμβηση. Ετσι, θα διώξετε το άγχος και το στρες και θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας να χαλαρώσει.

Παράλληλα, νιώστε καλά αφιερώνοντας χρόνο στην περιποίηση σώματος, προσώπου και μαλλιών. Κάντε απολέπιση που θα διώξει τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα σας, απολαύστε καθημερινά ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ένα τονωτικό ντους, απλώστε μια γενναία ποσότητα ενυδατικής κρέμας στο πρόσωπο και το σώμα σας, φροντίστε τα μαλλιά σας, κάντε ένα χαλαρωτικό μασάζ... Οτιδήποτε σας ευχαριστεί θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα και θα σας βοηθήσει να ακολουθήσετε το πρόγραμμα διατροφής με μεγαλύτερη πειθαρχία. Τέλος, βάλτε στην τσάντα σας ένα παγούρι με κρύο πράσινο τσάι, που θα σας ξεδιψάσει κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα σας κρατήσει μακριά από αναψυκτικά και καφέδες.

Αποτοξίνωση δεν πρέπει να κάνουν οι έγκυοι και όσες γυναίκες θηλάζουν, όσοι πάσχουν από κάποια ασθένεια ή αναρρώνουν από μία. Αν σας ταλαιπωρεί κάποιο πρόβλημα, προτού ξεκινήσετε την αποτοξίνωση συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.


Η Μπιγιονσέ κάνει detox!

Νερό, χυμός λεμονιού, πιπέρι καγιέν και σιρόπι σφενταμιού! Με αυτά τα... ταπεινά υλικά καθαρίζει τον οργανισμό, χάνει βάρος και φροντίζει το σώμα της η Μπιγιονσέ! Τα οξέα στον χυμό του λεμονιού βοηθούν στη διαδικασία αποτοξίνωσης, ενώ το πιπέρι καγιέν δίνει ώθηση στον μεταβολισμό και βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος ώστε να αποβάλλονται πιο γρήγορα οι τοξίνες. Ετσι επιτυγχάνεται πιο εύκολα αποτοξίνωση και απώλεια βάρους. «Εζησα με νερό, πιπέρι και σιρόπι σφενταμιού για δεκατέσσερις ημέρες. Ηταν πολύ δύσκολο! Ολοι έτρωγαν κι εγώ πέθαινα» δήλωσε απερίφραστα η Μπιγιονσέ. Ομως, ύστερα από αυτές τις δύο δύσκολες εβδομάδες θαύμασε την αδυνατισμένη κατά δέκα κιλά φιγούρα της στον καθρέφτη!

Αν κι εσείς θέλετε να ακολουθήσετε το παράδειγμά της, δεν έχετε παρά να αναμείξετε σε 230ml νερό δύο κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού, δύο κουταλιές της σούπας οργανικό σιρόπι σφενταμιού και μια πρέζα πιπέρι καγιέν. Χρειάζεται να καταναλώνετε καθημερινά έξι με οκτώ ποτήρια για περίπου μία εβδομάδα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα