Διαβήτης και παχυσαρκία πάνε πακέτο!

Την άμεση σχέση που υπάρχει ανάμεσα στον διαβήτη και στην παχυσαρκία αποκάλυψε νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τέξας στο Ντάλας και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο ανακάλυψαν ότι μια πρωτεΐνη παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της αντίστασης στην ινσουλίνη και την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 όταν υπάρχει παχυσαρκία.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε παχύσαρκα ποντίκια και έδειξε ότι η πρωτεΐνη HIF-1 alpha είναι πολύ ενεργή σε ό,τι αφορά την παθογένεια των ασθενειών που προκαλούνται από την παχυσαρκία. Οι επιστήμονες τροποποίησαν γενετικά τα ποντίκια με τέτοιον τρόπο, ώστε ο οργανισμός τους να παράγει πολύ μικρότερη ποσότητα της πρωτεΐνης στα λιπώδη κύτταρα αλλά τη φυσιολογική ποσότητα σε άλλους τύπους κυττάρων.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cell», παρότι τα ποντίκια έγιναν παχύσαρκα όταν κατανάλωναν τροφές με πολλά λιπαρά, ο οργανισμός τους δεν παρουσίασε αντίσταση στην ινσουλίνη ή διαβήτη, όπως συνέβη στα ποντίκια που διέθεταν την πρωτεΐνη HIF-1 alpha σε φυσιολογικά επίπεδα.

Οπως εξηγεί ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, δρ Jung-whan Kim, επίκουρος καθηγητής μοριακής και κυτταρικής βιολογίας, η ανακάλυψη αυτή δείχνει τον λόγο για τον οποίο οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αντίσταση στην ινσουλίνη. «Παρότι δεν γνωρίζουμε ακόμη τον ακριβή μηχανισμό μέσω του οποίου συμβαίνει αυτό, ξέρουμε ότι η πρωτεΐνη HIF-1 alpha έχει άμεση σχέση με την υποξία, δηλαδή την έλλειψη οξυγόνου στα κύτταρα» είπε και τόνισε ότι στις περιπτώσεις παχυσαρκίας τα λιπώδη κύτταρα βρίσκονται σε χρόνια κατάσταση υποξίας.

Πρόσθεσε δε ότι η σχέση παχυσαρκίας και διαβήτη θεωρείται πλέον βέβαιη, ωστόσο παραμένει ασαφές το γιατί οι παχύσαρκοι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από διάφορες μορφές καρκίνου. Μία εξήγηση ίσως είναι το γεγονός ότι ο καρκινικός ιστός επίσης παρουσιάζει υποξία, για την ύπαρξη της οποίας είναι απαραίτητη η παρουσία της πρωτεΐνης HIF-1 alpha, γι' αυτό η μελέτη συνεχίζεται.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα