ΠΟΥ: Απαγόρευση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο σε κλειστούς χώρους

Αυστηρότερες ρυθμίσεις για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, προτείνοντας μεταξύ άλλων, να απαγορευτεί η χρήση τους σε κλειστούς χώρους και να σταματήσει η πώλησή τους σε ανηλίκους, ζητάει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στη νέα έκθεσή του, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα (25/08).

Πιο συγκεκριμένα, ο ΠΟΥ προτείνει μια σειρά "ρυθμιστικών επιλογών", συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης μηχανημάτων αυτόματης πώλησης σε δημόσιους χώρους, της πώλησης των σχετικών υγρών με γεύσεις φρούτων και αλκοόλ καθώς και της απαγόρευσης διαφήμισης από πλευράς κατασκευαστών του οφέλους που έχει το ηλεκτρονικό τσιγάρο για την υγεία. Όλα αυτά, μέχρι να υπάρξουν "ικανοποιητικές επιστημονικές αποδείξεις".

Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ, ο "καπνός" που βγαίνει από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι μόνο "υδρατμοί", όπως υποστηρίζουν πολλοί και σε κλειστούς χώρους αυξάνει το επίπεδο τοξικών ουσιών, της νικοτίνης και σωματιδίων στον αέρα σε σύγκριση με τον καπνό που βγαίνει από ορισμένα "κανονικά" τσιγάρα.

Ιδιαίτερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις έγκυες που χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες συσκευές και τους εφήβους, σημειώνοντας ότι η χρήση έχει διπλασιαστεί από το 2008 έως το 2012.

Αξίζει να τονιστεί ότι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιθανότατα η αρχή του δρόμου προς το κανονικό, καθώς 43,9% των νέων που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό πρόκειται να δοκιμάσουν το κανονικό τα επόμενα χρόνια σε σύγκριση με το 21,5% αυτών που ποτέ δεν έχουν δοκιμάσει το ηλεκτρονικό.

Η έκθεση του ΠΟΥ και οι προτάσεις του πρόκειται να συζητηθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο στη Μόσχα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα