Τα φιστίκια προστατεύουν από τον διαβήτη

Τα φιστίκια μπορεί να έχουν προστατευτική δράση έναντι της εμφάνισης διαβήτη, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Ειδικότερα, τα φιστίκια είναι πλούσια πηγή υγιών λιπαρών και θα μπορούσαν να αποδειχθούν ιδιαιτέρως ωφέλιμα για όσους βρίσκονται στα πρόθυρα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, που είναι η πιο κοινή μορφή της ασθένειας και «τροφοδοτείται» από την παχυσαρκία.

Ισπανοί ερευνητές παρακολούθησαν επί οκτώ μήνες 54 ανθρώπους που βρίσκονταν στα πρόθυρα εμφάνισης διαβήτη και οι οποίοι ακολουθούσαν αυστηρό πρόγραμμα σύμφωνα με τις αρχές της μεσογειακής διατροφής.

Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν την ίδια ποσότητα θερμίδων καθ’ όλο αυτό το διάστημα, μόνο που τις μισές φορές έτρωγαν και 57 γραμμάρια φιστίκια (περίπου 60 τεμάχια).

Το βάρος τους δεν άλλαξε, όμως οι εξετάσεις αίματος έδειξαν ξεκάθαρα ότι η κατανάλωση των φιστικιών επέφερε σημαντικές αλλαγές.

Κυρίως, έπεφταν τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, κάτι που σημαίνει ότι ο οργανισμός τους διευκολυνόταν περισσότερο στην επεξεργασία της ζάχαρης από τα τρόφιμα που κατανάλωναν.

Η ερευνήτρια Mònica Bulló από το πανεπιστήμιο Rovira i Virgili ανέφερε ότι τα ωφέλιμα συστατικά που περιέχονται στα φιστίκια, όπως τα ακόρεστα λίπη, οι φυτικές ίνες, τα αντιοξειδωτικά και τα καροτενοειδή, συνδυάζονται και διευκολύνουν τον οργανισμό στην επεξεργασία των τροφών.

Όπως αναφέρει η MailOnline, μερικά ακόμη από τα οφέλη της κατανάλωσης φιστικιών συμπεριλαμβάνουν τη μείωση της κακής χοληστερόλης που φράσσει τις αρτηρίες.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι παρότι τα φιστίκια περιέχουν καλά λιπαρά, δεν πρέπει να υπερβάλλουμε στην κατανάλωσή τους.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα