Προκαλεί με δηλώσεις υπέρ της έκτρωσης εμβρύων με Σύνδρομο Down

Διχάζει και πάλι με τις δηλώσεις του για την έκτρωση εμβρύων με Σύνδρομο Down ο βρετανός εξελικτικός βιολόγος και συγγραφέας Ρίτσαρντ Ντόκινς.

Συμμετέχοντας σε μία διαδικτυακή συζήτηση στο twitter προέτρεψε μία γυναίκα σε περίπτωση που κυοφορούσε ένα έμβρυο με Σύνδρομο Down, «να κάνει έκτρωση και να προσπαθήσει ξανά, γιατί θα ήταν ανήθικο να το φέρει στον κόσμο».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντόκινς προβαίνει σε αμφιλεγόμενες δηλώσεις, καθώς στο παρελθόν είχε διχάσει και πάλι την κοινή γνώμη με τις απόψεις του περί διαφορετικών βαθμών βιασμού λέγοντας: «Ο βιασμός εντός της σχέσης είναι κακός, αλλά ο βιασμός από έναν ξένο με την απειλή μαχαιριού είναι χειρότερος».

Η πρόσφατη επίμαχη συζήτηση στο twitter ξεκίνησε με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στην Ιρλανδία, όπου οι αρχές ανάγκασαν μία γυναίκα θύμα βιασμού με αυτοκτονικές τάσεις να φέρει στον κόσμο το παιδί της παρά τη θέλησή της.

Ο Ντόκινς συνομιλούσε με άλλους χρήστες σε χαμηλούς τόνους, τονίζοντας αρχικά τη δεινή θέση των γυναικών στην Ιρλανδία, όπου οι αμβλώσεις είναι παράνομες.

«Η Ιρλανδία είναι μια πολιτισμένη χώρα, εκτός από αυτό το συγκεκριμένο θέμα. Θαρρείς και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία θα είχε χάσει κάθε επιρροή», σχολίασε ο ίδιος παραπέμποντας σε ένα σχετικό δημοσίευμα.

Ωστόσο, στη συνέχεια η συζήτηση πήρε νέα τροπή και οι ηθικές του αξίες δεν άργησαν να έρθουν και πάλι στην επιφάνεια.

Κάποιος χρήστης έσπευσε να τον ρωτήσει εάν θεωρεί πολιτισμένη τη δολοφονία 994 ανθρώπων με Σύνδρομο Down πριν ακόμα γεννηθούν, σύμφωνα με στοιχεία του 2012 για την Αγγλία και την Ουαλία.

Η απάντηση του 73χρονου φιλοσόφου, γνωστού και για τις απόψεις του υπέρ του αθεϊσμού, ήταν ότι τη θεωρεί πολύ πολιτισμένη, «καθώς η άμβλωση γίνεται σε έμβρυα, χωρίς ανθρώπινα συναισθήματα».

Όταν μια άλλη γυναίκα εξέφρασε το τεράστιο ηθικό δίλημμα που θα αντιμετώπιζε σε περίπτωση που κυοφορούσε έμβρυο με Σύνδρομο Down, έλαβε την επίμαχη απάντηση του Ντόκινς ότι η γέννηση ενός παιδιού με τέτοιο σύνδρομο θα ήταν ανήθικη.

www.newsitamea.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα