Κάθε χρόνο 1,6 εκατ. νεκροί από το αλάτι

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλατιού σχετίζεται με περισσότερους από 1,6 εκατ. θανάτους που συνδέονται με καρδιακά νοσήματα σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε η "Daily Telegraph". Οι επιστήμονες βάσισαν τα αποτελέσματα αυτά στην ανάλυση 205 διαφορετικών μελετών για την πρόσληψη νατρίου σε χώρες με κατοίκους που αντιπροσωπεύουν τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού ενηλίκων.

Επίσης αναλύθηκαν οι επιπτώσεις της κατανάλωσης αλατιού στην αρτηριακή πίεση και τις καρδιοπάθειες από επιπρόσθετες μελέτες.

Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι η μέση πρόσληψη νατρίου το 2010 ήταν 3,95 γραμμάρια ημερησίως (περίπου 9,8 γραμμάρια αλατιού), που είναι σχεδόν η διπλάσια από αυτή που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας-έως δύο γραμμάρια νατρίου την ημέρα (5 γραμμάρια αλατιού).

Συνολικά οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ουσιαστικά ότι ο ένας στους δέκα θανάτους παγκοσμίως από καρδιοπάθειες συνδέεται με την κατανάλωση νατρίου σε ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές που προτείνει ο ΠΟΥ. Μπορεί η έρευνα να μην απέδειξε ότι η μειωμένη κατανάλωση αλατιού μειώνει απαραίτητα τους θανάτους από καρδιοπάθειες, αλλά όπως ανέφερε ένας από τους επικεφαλής της έρευνας, ο δρ Νταριούζ Μοζαφαριάν του Πανεπιστημίου Ταφτς των ΗΠΑ, "η υψηλή πρόσληψη νατρίου είναι γνωστό ότι αυξάνει την αρτηριακή πίεση, που αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά", ανέφερε ακόμη η βρετανική εφημερίδα.

Πηγή: enikos.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα