Οστεοπόρωση: Συσκευή που κάνει τα οστά πιο δυνατά δίνει ελπίδες

Μικροσκοπικό εμφύτευμα που κάνει τα οστά πιο δυνατά μπορεί να φέρει την επανάσταση στη θεραπεία της οστεοπόρωσης. Η πειραματική συσκευή λειτουργεί αναγκάζοντας τους μυς που «γειτονεύουν» με τα αδυνατισμένα οστά να συσπώνται για λίγο κάθε 30 δευτερόλεπτα. Οι μύες ενεργοποιημένοι επανειλημμένα με αυτόν τον τρόπο φαίνεται ότι προκαλούν την ανάπτυξη του νέου οστού.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ δοκίμασαν το εμφύτευμα σε ποντίκια και διαπίστωσαν ότι έπειτα από έναν μήνα είχε βελτιώσει την οστική πυκνότητα κατά 30%. Το ακόμα πιο ενθαρρυντικό είναι ότι αυτή η νέα θεραπευτική λύση μπορεί να είναι διαθέσιμη σε δύο με τρία χρόνια! Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο η διέγερση του μυ ενισχύει τα εύθραυστα οστά δεν έχει ξεκαθαριστεί. Μια θεωρία είναι ότι οι επανειλημμένες συσπάσεις ελκύουν βλαστοκύτταρα στην περιοχή, τα οποία στην πορεία εξελίσσονται σε νέο οστό.

Η οστεοπόρωση είναι βασικός παράγοντας αποδυνάμωσης των οστών αλλά και αύξησης του κινδύνου καταγμάτων. Οσοι παίρνουν στεροειδή, καπνίζουν, πίνουν πολύ ή έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο οστεοπόρωσης. Ωστόσο και η διατροφή είναι πολύ σημαντική, ιδίως κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Η ελλιπής τροφοδότηση του οργανισμού με ασβέστιο, το οποίο λαμβάνεται κατά πολύ από τα γαλακτοκομικά, μπορεί να αποβεί καταστροφική για την υγεία των οστών.

Καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής, κύτταρα γνωστά ως οστεοκλάστες, διασπούν τα παλιά οστά αφαιρώντας το ασβέστιο και τον φώσφορο, ενώ τα νέα οστά σχηματίζονται χάρη σε κύτταρα γνωστά ως οστεοβλάστες. Μετά τα 30-35, οι οστεοβλάστες στον οργανισμό είναι λιγότεροι από τους οστεοκλάστες. Η οστεοπόρωση εμφανίζεται όταν οι οστεοκλάστες είναι μακράν οι περισσότεροι. Αυτή η κατάσταση αντιμετωπίζεται με φάρμακα, ωστόσο το πρόβλημα με τα υπάρχοντα είναι ότι απορροφώνται απ' όλα τα οστά, δηλαδή και από αυτά που δεν έχουν πρόβλημα, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται παρενέργειες, όπως η ναυτία, οι φλεγμονές στο στομάχι κ.λπ. Το πειραματικό εμφύτευμα αποτελεί λύση, καθώς θα μπορεί να τοποθετηθεί ακριβώς στο σημείο όπου υπάρχει το πρόβλημα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα