Αντιβιοτικό στο μικροσκόπιο γιατί "χτυπάει" τη γυναικεία καρδιά

Ενα ευρέως χρησιμοποιούμενο αντιβιοτικό, που κυκλοφορεί και στη χώρα μας, συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιά, ιδίως στις γυναίκες, σύμφωνα με έρευνα Δανών επιστημόνων. Πρόκειται για τη δραστική ουσία κλαριθρομυκίνη που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση βακτηριακών λοιμώξεων και εμπεριέχεται σε δεκάδες σκευάσματα που κυκλοφορούν και στην Ελλάδα εδώ και χρόνια.
«Πάντως η αύξηση του κινδύνου αιφνίδιου θανάτου είναι μικρή, καθώς ανά 1.000.000 ανθρώπους που θα λάβουν κλαριθρομυκίνη θα σημειωθούν 37 θάνατοι από καρδιά στη διάρκεια της θεραπείας και κανένας μετά την ολοκλήρωσή της» γράφουν στη «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ) οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Χένρικ Σβάνστρομ από το Ινστιτούτο Statens Serum της Κοπεγχάγης.

Η κλαριθρομυκίνη ανήκει στην οικογένεια αντιβιοτικών με την ονομασία μακρολίδες και οι γιατροί γνωρίζουν ότι σε ορισμένους ασθενείς επηρεάζει την «ηλεκτρική δραστηριότητα» της καρδιάς, κάτι που μπορεί να επιφέρει μοιραία αποτελέσματα. Αυτό, σύμφωνα και με την ελληνική ιατρική κοινότητα, καταδεικνύει το πόσο επικίνδυνη είναι η λήψη αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή.
«Ολα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, γι' αυτό οι γιατροί πάντοτε συνυπολογίζουν τους δυνητικούς κινδύνους πριν προχωρήσουν στη συνταγογράφηση» σχολίασε ο δρ Μάικ Νάπτον, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς (BHF). Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από εθνικές βάσεις δεδομένων της Δανίας, στις οποίες εντόπισαν 5.000.000 συνταγές αντιβιοτικών για άτομα ηλικίας 40-74 ετών της περιόδου 1997-2011, εκ των οποίων οι 160.297 αφορούσαν την κλαριθρομυκίνη.
Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως πρόσθετοι καρδιολογικοί θάνατοι παρατηρήθηκαν στις γυναίκες, στις οποίες υπήρχε αύξηση του κινδύνου κατά 76% σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους που έπαιρναν άλλου είδους αντιβιοτικό. Στους άντρες η αύξηση του κινδύνου ήταν 9%.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα