Το εργασιακό στρες μπορεί να προκαλέσει διαβήτη

Το στρες κάνει κακό και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουμε όλοι πλέον... πως να το αποφύγεις; Δύσκολο... Ειδικά στην δουλειά, τώρα που οι καταστάσεις έχουν δυσκολέψει ακόμα περισσότερο.

Πρέπει όμως να το αποβάλουμε, γιατί σύμφωνα με μια νέα μελέτη το εργασιακό στρες μπορεί να ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη τύπου 2 διαβήτη ακόμα και στους εργαζόμενους δίχως περιττά κιλά.

Όπως έδειξε, όσοι στρεσάρονται πολύ στη δουλειά τους έχουν κατά 45% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο, ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος τους και άλλους παράγοντες κινδύνου για τη νόσο.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας (EPI II) του Μονάχου, οι οποίοι παρακολούθησαν επί σχεδόν 13 χρόνια την πορεία της υγείας 5.337 ανδρών και γυναικών, ηλικίας άνω των 29 ετών, οι οποίοι εργάζονταν με πλήρες ωράριο απασχόλησης.

Κανένας από τους εθελοντές δεν έπασχε από διαβήτη κατά την έναρξη της μελέτης. Όμως έως το τέλος, σχεδόν 300 είχαν διαγνωστεί με τη νόσο - και το εργασιακό στρες απεδείχθη καθοριστικός παράγοντας στην εμφάνισή της.

Στην πραγματικότητα, ακόμα και οι εθελοντές που είχαν υγιή Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είχαν πολύ αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, εάν η δουλειά τους ήταν πολύ απαιτητική αλλά ασκούσαν μικρό έλεγχο σε αυτήν και δεν είχαν δυνατότητα συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων (σ.σ. έτσι όρισαν οι ερευνητές το εργασιακό στρες).

Ο ΔΜΣ είναι δείκτης της παχυσαρκίας. Οι τιμές του από περίπου 19 έως 25 σημαίνουν φυσιολογικό βάρος, 25 με 30 σημαίνουν υπέρβαρο άτομο και πάνω από 30 σηματοδοτούν την παχυσαρκία, η οποία και αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για τύπου 2 διαβήτη.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Psychosomatic Medicine», έδειξε πως σχεδόν ο ένας στους πέντε εργαζομένους βίωνε έντονο εργασιακό στρες.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν με ποιον τρόπο οδηγεί το εργασιακό στρες στον διαβήτη, αλλά εκτιμούν ότι ίσως η συνεχής έκθεση στα υψηλά επίπεδα των ορμονών του στρες διαταράσσει την ισορροπία του σακχάρου (γλυκόζης) στον οργανισμό.

«Ολοένα περισσότερα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα σχετιζόμενα με το στρες νοσήματα αυξάνονται διαρκώς και ο διαβήτης πρέπει πλέον να προστεθεί σε αυτά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Καρλ-Χάιντς Λάντβιγκ, καθηγητής Ψυχοσωματικής και Ψυχολογικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου (TUM).

Και συνέχισε: «Δεδομένου του τεράστιου αντίκτυπου των νοσημάτων του στρες στην δημόσια υγεία, θα πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα για να αναχαιτιστούν».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα