Βλαβερές ουσίες που κρύβονται σε προϊόντα που χρησιμοποιείτε

Ξέρετε ότι υπάρχουν ορισμένες επιβλαβείς χημικές ουσίες που μπορούν να περάσουν πιο εύκολα στο αίμα αν τις βάλετε στο δέρμα σας, από το να τις καταναλώσετε από το στόμα; Υπάρχουν μερικά χημικά συστατικά σε προϊόντα που πιθανότατα χρησιμοποιείτε καθημερινά και δεν γνωρίζετε ότι σας βλάπτουν σταδιακά.

Δείτε μερικά από αυτά, όπως δημοσιεύθηκαν στο onmed.gr:

Βουτυλιωμένη υδροξυανισόλη (Butylated Hydroxyanisole - BHA)

Πρόκειται για μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται ως συντηρητικό και σταθεροποιητικό. Η ΒΗΑ είναι ένα κοινό συστατικό σχεδόν σε όλα τα είδη των προϊόντων φροντίδας του δέρματος. Αυτό το συστατικό θεωρείται καρκινογόνο, ειδικά όταν χρησιμοποιείται στα χείλη και σε μεγάλες συγκεντρώσεις. Ενώ η περιεκτικότητα της ΒΗΑ στα προϊόντα ομορφιάς σας μπορεί να μην είναι αρκετή για να προκαλέσει καρκίνο, εξακολουθεί να είναι μια ουσία που θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Αυτό το συστατικό έχει επίσης αποδειχτεί ότι αυξάνει την ευαισθησία του δέρματος στις ακτίνες του ήλιου.

Παραφινέλαιο
Πρόκειται για μια ουσία που προέρχεται από το πετρέλαιο και χρησιμοποιείται σε προϊόντα λίπανσης. Η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε προϊόντα που περιέχουν παραφινέλαιο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος. Είναι επίσης γνωστό ότι προκαλεί μαύρα στίγματα, που σημαίνει ότι φράζει τους πόρους και μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση της ακμής και άλλα συναφή προβλήματα. Αυτό το συστατικό βρίσκεται συνήθως σε λοσιόν, μακιγιάζ, αφρόλουτρα, makeup remover, concealer και lip gloss. Επίσης είναι ένα κοινό συστατικό στις αλοιφές επάλειψης, τις λοσιόν και τα λάδια που προορίζονται για τα μωρά.

Ασβέστης
Όλοι γνωρίζουμε το ταλκ. Αυτό που, ίσως, δεν γνωρίζετε είναι ότι μερικές μάρκες περιέχουν μια μορφή ασβέστη (asbestiform fibre), ο οποίος φυσικά βλάπτει την επιδερμίδα. Αυτό το συστατικό βρίσκεται συνήθως σε προϊόντα που είναι σε μορφή πούδρας, όπως το foundation του μακιγιάζ, τα concealers, οι σκιές ματιών και τα ρουζ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα