Υπό στενή παρακολούθηση τα έμβρυα

Ενα πρόγραμμα που θα επιτρέπει στους γιατρούς να παρακολουθούν την ανάπτυξη των εμβρύων κύτταρο προς κύτταρο, προκειμένου να αποφεύγονται οι κληρονομικές ασθένειες και η εμφάνιση διαφόρων παθήσεων, ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Την καινοτομία πραγματοποίησαν ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Χάουαρντ Χιουζ στη Βιρτζίνια, οι οποίοι θέλησαν να λύσουν το πρόβλημα που υπάρχει στην καταγραφή της κυτταρικής ανάπτυξης των εμβρύων, η οποία σήμερα είναι αδύνατο να γίνει ακόμη και με τη χρήση μικροσκοπίου πολύ υψηλής ανάλυσης.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην ανακοίνωσή τους, για να μπορέσουν να αναπτύξουν αυτό το πρόγραμμα αρχικά συνέλεξαν στοιχεία με τη χρήση ενός πολύ ισχυρού μικροσκοπίου που έχει την ικανότητα να χαρτογραφεί τα κύτταρα, ώστε οι γιατροί να έχουν τη δυνατότητα να ανατρέξουν οποιαδήποτε στιγμή σε οποιοδήποτε σημείο της ανάπτυξης και να παρατηρήσουν τι συμβαίνει με κάθε λεπτομέρεια.
Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι «New York Times», η ανάπτυξη του εμβρύου κύτταρο προς κύτταρο είναι μια εκπληκτική διαδικασία, καθώς ακόμη και για την ανάπτυξη μιας μύγας πρέπει να εντοπιστούν και να καταγραφούν πάρα πολλές φορές οι αλλαγές στις οποίες υποβάλλονται κατά την ανάπτυξή τους 100.000 κύτταρα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι παρατηρώντας και μαθαίνοντας πώς αναπτύσσονται αυτά τα έμβρυα και τι μπορεί να μην πάει καλά πριν από τη γέννηση του νεογνού με κάθε λεπτομέρεια, θα βοηθηθούν σημαντικά σε ό,τι αφορά την κατανόηση της κληρονομικότητας πολλών ασθενειών.

Μέχρι στιγμής το πρόγραμμα αυτό έχει χρησιμοποιηθεί για την καταγραφή του γονιδιώματος της μύγας, του ποντικιού και του ψαριού-ζέβρα, που μοιάζει σε μεγάλο ποσοστό με το γονιδίωμα του ανθρώπου και μοιράζεται αρκετά κοινά γονίδια. «Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ένα υπολογιστικό μοντέλο που θα ήταν όσο πιο απλό γίνεται» είπε στους «New York Times» ο δρ Philipp Keller, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα είναι τόσο απλό, ώστε μπορεί να τρέξει στην κάρτα γραφικών ενός απλού υπολογιστή, αλλά παράλληλα να καταγράψει μια τόσο πολύπλοκη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα