Κονδυλώματα: Ο εντοπισμός και η αντιμετώπισή τους

Τα τελευταία χρόνια, ύστερα από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, παρατηρείται ραγδαία εξάπλωση των δερματικών κονδυλωμάτων, κυρίως στο νεαρό κομμάτι του πληθυσμού που έχει ενεργή σεξουαλική ζωή.  Τα δερματικά κονδυλώματα αποτελούν το πιο σύνηθες σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, δεδομένου ότι υπολογίζεται ότι το συγκεκριμένο ΣΜΝ προσβάλει ένα στα δύο άτομα κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Η αιτία της έξαρσης αυτής, σχετίζεται με το γεγονός ότι η πλειοψηφία του κόσμου θεωρεί ότι το προφυλακτικό αρκεί για να προλάβει τον ιό, γεγονός που δεν αληθεύει. Σαφέστερα, το προφυλακτικό δεν προστατεύει όλες τις περιοχές. Για το λόγο αυτό, με την επαφή τα άτομα ενδέχεται να κολλήσουν τον ιό.

Πώς όμως καταλαβαίνουμε ότι έχουμε κονδυλώματα; Ο εντοπισμός τους είναι σχετικά εύκολος. Τα εξωτερικά δερματικά κονδυλώματα μοιάζουν με άχρωμες μικρές ελιές. Συχνά «κρύβονται» κάτω από το τριχωτό της περιοχής, γεγονός που τα κάνει λίγο πιο δυσδιάκριτα. Απαραίτητη κρίνεται η επίσκεψη σε ένα δερματολόγο-αφροδισιολόγο ή ακόμα και γυναικολόγο για το σίγουρο εντοπισμό τους αλλά και για την ανακάλυψη τυχόν εσωτερικών κονδυλωμάτων.

Ποιοι παράγοντες ευνοούν την ανάπτυξή τους;

1.      Ο προυπάρχων έρπης στη περιοχή.

2.      Το χαμηλό ανοσοποιητικό.

3.      Οι μικροτραυματισμοί από ξύρισμα ή κερί.

4.      Η συχνή εναλλαγή συντρόφων.

5.      Το κάπνισμα ή/ και το αλκοόλ.

Μέθοδοι πρόληψης και προστασίας:

1.      Το προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή.

2.      Η αυτοεξέταση.

3.      Η δερματολογική εξέταση.

4.      Το εμβόλιο.

Ποιο είναι αυτό το εμβόλιο και πώς δρα;

Το εμβόλιο κατά του HPV, του ιού που προκαλεί κονδυλώματα, αποδεικνύεται θαυματουργό, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική έρευνα, με μία μόνο δόση, είναι πιθανό να εξασφαλιστεί διαρκής ανοσία στον ιό, προσφέροντας ταυτόχρονα σημαντική προστασία κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα κονδυλώματα ευθύνονται -κατά 70%- για την εμφάνιση του συγκεκριμένου είδους καρκίνου, ωστόσο το εμβόλιο φαίνεται να εξασφαλίζει σημαντική προστασία.

Ερευνητές από το Αμερικανικό Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο, με επικεφαλής τη δρ Σαφαεϊάν, παρατήρησαν ότι με τη χορήγηση του εμβολίου, τα επίπεδα αντισωμάτων για τους δύο πιο επικίνδυνους τύπους -16 και 18- του HPV παραμένουν σταθερά για τέσσερα χρόνια και μάλιστα ήταν συγκρίσιμα με τα επίπεδα των γυναικών που είχαν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα