Ποια προβλήματα υγείας προκαλεί το κλιματιστικό;

Κλιματισμός (air conditioning) ονομάζεται η ρύθμιση της θερμοκρασίας, της υγρασίας και της καθαρότητας του αέρα ενός χώρου. Και πρέπει να παραδεχτούμε πως είναι μια από τις πιο χρήσιμες εφευρέσεις της σύγχρονης τεχνολογίας. Είτε βρισκόμαστε στο σπίτι, στην εργασία ή σε οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητο, τρένο, πλοίο, αεροπλάνο) θεωρούμε πλέον δεδομένο πως πατώντας ένα κουμπί θα πάψουμε να ζεσταινόμαστε ή να κρυώνουμε.

Η άνεση και η ηρεμία που προσφέρει ο κλιματισμός όμως μειώνεται όταν αλλάζει και η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε και κυρίως όταν μειώνεται η υγρασία. Καθότι τα κοινά κλιματιστικά συγκρατούν το νερό της ατμόσφαιρας, ο αέρας καταλήγει να είναι υπερβολικά ξηρός. Η μύτη κατά την εισπνοή αναγκάζεται να αναπληρώσει το …χαμένο νερό πριν ο αέρας περάσει στους ευαίσθητους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να ξεραίνεται αυτή με τη σειρά της. Η μύτη από αντίδραση για να προστατευτεί είτε βουλώνει είτε «τρέχει» και η παραμονή στον χώρο γίνεται τελικά δυσάρεστη.

Ο πιο συχνός Μύθος

«Έχω αλλεργία στα κλιματιστικά» ή «πρέπει να έχω άσθμα, δεν μπορώ να αναπνεύσω με τον κλιματισμό».

Η Αλήθεια

Τα άτομα που παραπονιούνται για «αλλεργία στα κλιματιστικά», έχουν αγγειοκινητική ρινίτιδα, δηλαδή η μύτη τους αντιδρά έντονα σε αλλαγές στη θερμοκρασία ή στην υγρασία. Τα συμπτώματα είναι ίδια με αυτά της αλλεργίας αλλά η αιτία είναι τελείως διαφορετική. Άλλες φορές πάλι υπάρχουν άλλα προβλήματα που δεν τα γνωρίζουν, όπως στραβό διάφραγμα, υπερτροφικές κόγχες ή και πολύποδες που κάνουν τη ξηρότητα της μύτης πιο έντονη.

Τι να κάνετε εσείς

Αν είναι στο χέρι σας, μειώστε ή κλείστε τον κλιματισμό. Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε ή να ελέγξετε το επίπεδο κλιματισμού, πίνετε περισσότερο νερό και μην καπνίζετε μέσα στο χώρο αυτόν. Όμως, σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη σε κάποιον ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο θα σας δώσει απαντήσεις και λύσεις.

Τι να μην κάνετε

Μη βγάζετε μόνος σας διάγνωση πως έχετε αλλεργία και μην χρησιμοποιείτε sprays και αντι-αλλεργικά χάπια χωρίς να υπάρχει επιβεβαιωμένη αλλεργική ρινίτιδα με δερματικές δοκιμασίες (skin prick tests). Μην έχετε συνέχεια αναμμένο το κλιματιστικό αλλά ντυθείτε πιο ζεστά το χειμώνα και …υπομείνετε τη ζέστη περισσότερο το καλοκαίρι. Δεν θα πάθετε τίποτα! Και σε κάθε ευκαιρία, κάντε μερικές ρινοπλύσεις με υπερτονο διάλυμα.

Τι κάνουμε εμείς

Σε κάθε περίπτωση, ένα εκτενές ιστορικό και μια λεπτομερής ενδοσκοπική εξέταση μπορεί να μας δείξει πιο είναι πραγματικά το πρόβλημα. Τις περισσότερες φορές το αίτιο της ρινίτιδας είναι μεικτό, δηλαδή προϋπάρχει κάποιο πρόβλημα (αλλεργία, υπερτροφία κογχών κτλ.) που χειροτερεύει με τον ξηρό αέρα. Αν διορθώσουμε το βαθύτερο πρόβλημα, ιατρεύεται αυτομάτως και η ξηρότητα που προκαλείται από τα κλιματιστικά.
Πηγή: nowdoctor.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα