Οι τροφικές αλλεργίες ξεκινούν από τη ... μήτρα

Οι αλλεργίες ξεκινούν από τη... μήτρα και γι' αυτόν τον λόγο η διατροφική συμπεριφορά της εγκύου μπορεί να σημαίνει πολλά για τις αλλεργικές αντιδράσεις του παιδιού που θα φέρει στον κόσμο.

Μοριακές διαφορές-«κλειδιά»
Για πρώτη φορά μελέτη ειδικών του Ερευνητικού Ινστιτούτου για τα Παιδιά Murdoch στη Μελβούρνη έδειξε σημαντικές διαφορές σε δείγματα αίματος βρεφών με τροφικές αλλεργίες και βρεφών που δεν εμφάνιζαν τέτοιου είδους αλλεργίες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτές οι διαφορές-«κλειδιά» μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τους ειδικούς στο να εντοπίσουν τα αίτια των αλλεργιών.

Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Ντέιβιντ Μαρτίνο, η σύγκριση των δειγμάτων αίματος 24 βρεφών ηλικίας 12 μηνών έδειξε ότι όσα μωρά εμφάνιζαν αλλεργίες (κυρίως στο αβγό αλλά και στα φιστίκια) διέθεταν μοριακά μονοπάτια τα οποία λειτουργούσαν διαφορετικά από τα μωρά δίχως αλλεργίες.

«Μελετήσαμε για την ακρίβεια τους μοριακούς "διακόπτες" που ελέγχουν το πώς εκφράζονται τα γονίδια και ανακαλύψαμε συσχέτιση μεταξύ των τροφικών αλλεργιών και των δυσλειτουργιών σε κάποιους από αυτούς τους "διακόπτες"» ανέφερε ο δρ Μαρτίνο στην «Daily Mail» της Αυστραλίας.

Προδιάθεση προγραμματισμένη από την κύηση
Εχοντας αυτή την πρώτη σημαντική ένδειξη στα χέρια τους οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος που ελήφθησαν από αλλεργικά βρέφη κατά τη γέννησή τους και είδαν ότι η πλειονότητα των βρεφών παρουσίαζε αυτές τις μοριακές διαφορές ήδη από τη στιγμή που είδε το φως.

«Το γεγονός αυτό μαρτυρεί κατά την άποψή μας ότι τουλάχιστον ένα μέρος της προδιάθεσης για την ανάπτυξη τροφικών αλλεργιών είναι ήδη προγραμματισμένο από την περίοδο της κύησης» σημείωσε ο δρ Μαρτίνο.

Προσέθεσε ότι το νέο εύρημα μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να διερευνήσουν ενδελεχώς σε τι ακριβώς εκτίθενται οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πώς οι παράγοντες αυτοί μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο έκφρασης των γονιδίων των εμβρύων τους.

Μιλώντας στο «The Today Show» η δρ Κέιτι Αλεν που συμμετείχε στη μελέτη τόνισε ότι «θελήσαμε να διερευνήσουμε αν υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που προκαλούν αλλεργίες και επηρεάζουν το έμβρυο ενόσω βρίσκεται στη μήτρα και αν θα μπορούσαμε να τους τροποποιήσουμε πριν από τη γέννηση του βρέφους ώστε να το σώσουμε από μελλοντικά προβλήματα.

Συγκεκριμένα διερευνούμε τη διατροφή, το βάρος, καθώς και το κάπνισμα προκειμένου να ανακαλύψουμε αν οι αλλαγές σε αυτούς τους παράγοντες μπορούν να έχουν επίδραση στην έκφραση των γονιδίων του εμβρύου και τελικώς στον κίνδυνο που αντιμετωπίζει το βρέφος να αναπτύξει τροφικές αλλεργίες».

Εκτόξευση των τροφικών αλλεργιών στα βρέφη
Τα νέα αυτά ευρήματα θεωρούνται άκρως σημαντικά καθώς οι τροφικές αλλεργίες εμφανίζουν μεγάλη άνοδο σε όλες τις ηλικίες, συμπεριλαμβανομένης της βρεφικής.

Στα μωρά η πιο συχνή πρώιμα εμφανιζόμενη αλλεργία είναι εκείνη στο γάλα της αγελάδας. Η αλλεργία των βρεφών μπορεί να εκδηλωθεί με έντονους κολικούς ή αναγωγές μετά τα γεύματα, με κενώσεις που έχουν ίχνη αίματος αλλά και με εξάνθημα.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η εμφάνιση εκζέματος σε μωρά κάτω των 12 μηνών μαρτυρεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, σε ποσοστό της τάξεως του 60% την ύπαρξη τροφικής αλλεργίας.

Αλλες εκδηλώσεις τροφικής αλλεργίας μπορεί να είναι η ελλιπής πρόσληψη βάρους αλλά και οι διαταραχές της κινητικότητας του εντέρου (όπως η διάρροια ή η δυσκοιλιότητα) που δεν αιτιολογούνται διαφορετικά.

Η ερευνητική ομάδα από τη Μελβούρνη σχεδιάζει τώρα πολύ μεγαλύτερου εύρους δοκιμή σε 5.300 βρέφη και τα αποτελέσματα αναμένονται με ενδιαφέρον.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα