Συναγερμός για επέλαση κουνουπιών

Οσοι νιώθετε ασφαλείς επειδή έως τώρα δεν γίνατε θύματα... ιπτάμενων επιθέσεων, καλό θα ήταν να προετοιμαστείτε. Μόλις αρχίσουν οι μεγάλες ζέστες, που φέτος καθυστέρησαν πολύ στην Ελλάδα, θα ξεκινήσουν και οι επιδρομές των κουνουπιών! Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αλλεπάλληλες εναλλαγές της θερμοκρασίας, που συνοδεύτηκαν από συχνές βροχοπτώσεις, έχουν προκαλέσει «νάρκη» στα κουνούπια.

«Είναι γεγονός ότι έως τώρα ο καιρός δεν ευνόησε τα κουνούπια. Είχαμε μεν βροχές που βοηθούν στην ευδοκίμηση των πληθυσμών των κουνουπιών, όμως δεν υπήρξαν εκείνες οι συνθήκες που βοηθούν στη βιωσιμότητα και την επιθετικότητά τους. Γενικά θα λέγαμε ότι η όλη συμπεριφορά τους είναι υποτονική, αφού οι συχνές βροχοπτώσεις συνοδεύτηκαν από μεγάλες εναλλαγές της θερμοκρασίας και τα κουνούπια θέλουν σταθερές συνθήκες» λέει ο Σπύρος Μουρελάτος, βιολόγος, διδάκτωρ Υδροβιολογίας και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καταπολέμησης Κουνουπιών.

Οταν όμως βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες και η θερμοκρασία φτάσει στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα και σταθεροποιηθεί, αναμένεται σκληρή επίθεση από τους ενοχλητικούς «επισκέπτες» του καλοκαιριού! «Οταν υπάρξουν οι φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, τότε τα κουνούπια θα μας... ορμήξουν. Κατά τόπους θα έχουμε για μικρό διάστημα ενόχληση. Ομως θα είναι παροδική, αφού εφαρμόζεται πρόγραμμα καταπολέμησης» εξηγεί ο Σπύρος Μουρελάτος.

Λίγα τα κρούσματα του ιού του Δ. Νείλου

ΠΡΟΣ το παρόν πάντως οι καιρικές συνθήκες βοηθούν ώστε να μείνουν σε χαμηλά επίπεδα τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών κι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας το 2010, με τραγικά αποτελέσματα. Το 2010 η χώρα μας ήταν το επίκεντρο της μεγαλύτερης επιδημίας του ιού του Δυτικού Νείλου επί ευρωπαϊκού εδάφους. Μέσω της Θεσσαλονίκης και της κεντρικής Μακεδονίας, ο ιός του Δυτικού Νείλου πάτησε πόδι στην Ευρώπη φτάνοντας στην Ιταλία και στα νότια Βαλκάνια. Για πρώτη φορά τότε υπήρξε επιδημία με περισσότερα από 250 κρούσματα και 35 θανάτους. «Δεξαμενή μετάδοσης του ιού είναι τα μολυσμένα πουλιά. Από τις μετρήσεις που κάνουμε σε κοτόπουλα βλέπουμε ότι ακόμη φέτος δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός κρουσμάτων του ιού. Τόσο τα κουνούπια όσο και ο ίδιος ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι θερμόφιλα. Ο Ιούλιος δεν ήταν τόσο καλοκαιρινός μήνας, με αποτέλεσμα τα επίπεδα του ιού να είναι χαμηλά. Είμαστε σε επιφυλακή για να επέμβουμε όταν χρειαστεί και να περιορίσουμε τη μετάδοση του ιού μέσω των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών» καταλήγει ο βιολόγος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα