Μεταδίδεται από τον αέρα ο θανατηφόρος ιός MERS

Τις πρώτες ενδείξεις ότι ο θανατηφόρος ιός MERS του αναπνευστικού μπορεί να μεταδίδεται από τον αέρα βρήκαν επιστήμονες από τη Σαουδική Αραβία.

Όπως γράφουν στην διαδικτυακή επιθεώρηση «mBio» της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, εντόπισαν θραύσματα γενετικού υλικού του ιού στον αέρα ενός στάβλου όπου ζούσε μία μολυσμένη καμήλα.

Το εύρημα αυτό σημαίνει ότι η νόσος μπορεί να μεταδίδεται και με τον αέρα, εκτιμούν.

Τα καλά νέα είναι πως τα θραύσματα εντοπίστηκαν μονάχα σε ένα από τα τρία δείγματα αέρα που λαμβάνονταν από τον στάβλο επί τρεις διαδοχικές ημέρες, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ιός ίπταται για μικρό χρονικό διάστημα έπειτα από την απελευθέρωσή του στον αέρα.

Ο ιός MERS είναι ένας κοροναϊός (CoV) που πρωτοανιχνεύθηκε τον Ιούνιο του 2012 και προκαλεί οξεία αναπνευστική νόσο, με πυρετό, βήχα και αναπνευστική δυσχέρεια.

Έως σήμερα έχει προσβάλλει τουλάχιστον 850 ανθρώπους, κοστίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 327 από αυτούς, σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου των Ασθενειών (ECDC).

Η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων και των θυμάτων έχει καταγραφεί στη Σαουδική Αραβία, ενώ μεμονωμένα κρούσματα σε ταξιδιώτες στη Μέση Ανατολή έχουν αναφερθεί σε πολλές ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες, καθώς και στις ΗΠΑ.

Ο ιός πιστεύεται ότι προέρχεται από τις καμήλες, από τις οποίες πέρασε στους ανθρώπους μέσω στενής σωματικής επαφής ή μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου κρέατος ή γάλακτος.

Ο ιδιοκτήτης του στάβλου που εξετάστηκε στη νέα μελέτη, ήταν ένας 43χρονος που έχασε πέρυσι το Νοέμβριο τη ζωή του από τον MERS.

Τέσσερις από τις καμήλες του 43χρονου είχαν παρουσιάσει ρινικά εκκρίματα και εκείνος τούς έβαλε μια τοπική αλοιφή για να τις θεραπεύσει. Μία εβδομάδα αργότερα παρουσίασε συμπτώματα οξείας αναπνευστικής λοίμωξης και τελικά κατέληξε.

Από τα τέσσερα ζώα, μόνο το ένα βρέθηκε τελικά θετικό στον ιό MERS, αλλά ο αέρας του στάβλου είχε προλάβει να μολυνθεί.

Την δειγματοληψία και την ανάλυση πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο KingAbdulaziz στην Τζέντα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ιατρικής Ιολογίας δρα Εσάμ Αζάρ, οι οποίοι άρχισαν να παίρνουν τα δείγματα από τον στάβλο την ημέρα της διάγνωσης της μίας καμήλας.

«Το γενετικό υλικό του ιού MERS-CoV που ανιχνεύσαμε στον αέρα του στάβλου ήταν πανομοιότυπο με εκείνο του ιού στην άρρωστη καμήλα αλλά και στον 43χρονο ιδιοκτήτη της», δήλωσε ο δρ Αζάρ.

«Το εύρημα αυτό αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω και πρέπει να οδηγήσει στη λήψη μέτρων που θα εμποδίσουν την διασπορά του επικίνδυνου ιού από τον αέρα».

Οι ιοί που μεταδίδονται μέσω του αέρα (όπως λ.χ. αυτοί της γρίπης και του κρυολογήματος) είναι πολύ πιθανότερο να προσβάλλουν μεγάλους αριθμούς ανθρώπων απ’ ό,τι όσοι μπορούν να μεταδοθούν μόνο με την άμεση σωματική επαφή είτε με ένα άρρωστο ζώο είτε με έναν άρρωστο άνθρωπο.

Ο MERS ανήκει στην ίδια οικογένεια με τους ιούς του απλού κρυολογήματος αλλά και τον SARS, ο οποίος το 2003 μόλυνε πάνω από 8.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και κόστισε τη ζωή σε 775 από αυτούς.

Ωστόσο ο νέος ιός έχει πολύ υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας απ’ ό,τι ο SARS.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα