Το ούρα μαρτυρούν αν έχετε καρκίνο ή διαβήτη

Πόσες φορές ουρήσατε σήμερα; Προσέξατε μήπως το χρώμα των ούρων σας; Αυτές είναι ερωτήσεις που δύσκολα μπορεί να απαντήσει κανείς, επειδή δεν δίνουμε σημασία σε μία καθημερινή πράξη, όπως η ούρηση, η οποία γίνεται σχεδόν μηχανικά. Όμως τα ούρα μπορεί αποκαλύψουν μερικές πολύ σοβαρές παθήσεις, μεταξύ των οποίων ακόμα και καρκίνο και διαβήτη!

Δείτε ποιες παθήσεις "μαρτυρούν" τα ούρα σας, ώστε να γνωρίζετε ακριβώς τι μπορεί να σας συμβαίνει και να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα, όπως να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας.

Καρκίνος του στήθους

Οι πτεριδίνες είναι ουσίες που όλοι οι άνθρωποι εκκρίνουν στα ούρα τους. Έχει παρατηρηθεί ότι οι ασθενείς με καρκίνο εκκρίνουν περισσότερο από ό, τι θα μπορούσε να οριστεί ως "κανονικό". Ερευνητές από το τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας του πανεπιστημίου του Μισούρι ανέπτυξαν μια νέα τεχνική παρακολούθησης των ούρων για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Ο καθορισμός της ποσότητας πτεριδινών στα ούρα ενός ατόμου βοηθάει στην ανίχνευση του καρκίνου πριν από την μαστογραφία.

Καρκίνος των όρχεων

Μπορεί να έχετε ακούσει το λαϊκό αστικό μύθο ότι ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο των όρχεων στους άνδρες. Σύμφωνα με το CNN, υπάρχει κάποια δόση αλήθειας σε αυτό. Τα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι λειτουργούν με την ανίχνευση της ορμόνης β-HCG, η οποία παράγεται στον πλακούντα μιας γυναίκας όταν μείνει έγκυος. Αυτή η ορμόνη αποβάλλεται επίσης με ορισμένους όγκους, συμπεριλαμβανομένων μερικών, αλλά όχι όλων, των όγκων από καρκίνους στους όρχεις. Ωστόσο, ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως τρόπος "αυτοδιάγνωσης" για καρκίνο.

Διαβήτης

Σε άτομα με διαβήτη, η ζάχαρη συσσωρεύεται στο αίμα. Τα νεφρά δυσκολεύονται να φιλτράρουν την μεγάλη ποσότητα του σακχάρου στο αίμα. Ως εκ τούτου, η υπερβολική ζάχαρη αποβάλλεται στην ούρηση. Σύμφωνα με έρευνα της Mayo Clinic η υπερβολική δίψα και η αυξημένη ούρηση, είναι κλασικά συμπτώματα του διαβήτη . Η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να κάνει τα ούρα σας να έχουν μια "γλυκιά" μυρωδιά. Η εγκυμοσύνη αλλάζει επίσης τον τρόπο που τα νεφρά φιλτράρουν το αίμα σας. Αυτή η γλυκιά μυρωδιά θα μπορούσε επίσης να είναι μια ένδειξη ότι μια γυναίκα είναι έγκυος. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το σύμπτωμα δεν πρέπει να αγνοηθεί και καλό είναι να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας.

Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος

Μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος εμφανίζεται στα νεφρά σας, στην ουροδόχο κύστη ή στην ουρήθρα. Τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης περιλαμβάνουν την συχνή ανάγκη για ούρηση, τον πόνο κατά την ούρηση, το θολό, ή ακόμη και ροζ-κόκκινο χρώμα στα ούρα, και ορισμένες φορές την έντονη οσμή των ούρων. Αυτή είναι μια αρκετά συνηθισμένη κατάσταση και μπορεί να διαγνωστεί με ένα απλό δείγμα ούρων. Τα αντιβιοτικά είναι η πιο κοινή θεραπεία, και συνήθως τα συμπτώματα φεύγουν σε λίγες ημέρες.

Αφυδάτωση

Τα υγιή τα ούρα έχουν απαλό κίτρινο χρώμα και μπορεί να είναι ακόμη και πλήρως διάφανα. Τα ούρα που έχουν πιο σκούρο κίτρινο χρώμα, που μερικές φορές μπορεί να πλησιάζει και στο πορτοκαλί, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι είστε αφυδατωμένοι. Όταν ένα άτομο δεν πίνει αρκετό νερό, στα ούρα του γίνεται "υπερσυγκέντρωση" των αποβλήτων του οργανισμού. Αυτή είναι η αιτία που έχουν πιο σκούρο χρώμα. Η αφυδάτωση συμβαίνει όταν το σώμα δεν έχει αρκετό νερό για να λειτουργήσει κανονικά.
/www.onmed.gr/

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα