Δωρεάν εξέταση για το μελάνωμα: Δείτε που και πως

Δερματολόγοι της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), σε όλη τη χώρα, θα δέχονται στα ιατρεία τους και σε νοσοκομειακά ιδρύματα το κοινό και θα εξετάζουν δωρεάν για πιθανό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος, στο πλαίσιο της «Ελληνικής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου του Δέρματος» από τις 5 έως τις 9 Μαΐου.

Όσοι επιθυμούν να εξεταστούν μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.myskincheck.gr και να αναζητήσουν τη λίστα με τους συμμετέχοντες δερματολόγους για να κλείσουν ραντεβού.

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV), στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κόσμου για την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος, οργανώνει κάθε χρόνο από το 2000 την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος» σε διάφορες χώρες.

Στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί την αφετηρία για μία ολόκληρη εβδομάδα αφιερωμένη στην πρόληψη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 90% των μελανωμάτων, εάν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν. Τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια στις χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες, εξαιτίας των περιβαλλοντικών μεταβολών, της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και των αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί, πλέον, ένα από τα 10 είδη καρκίνων που εμφανίζονται συχνότερα στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. Περίπου 130.000 μελανώματα εμφανίζονται παγκοσμίως και περίπου 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο. Η ετήσια αύξηση του αριθμού των νέων περιπτώσεων που διαγιγνώσκονται στην Ευρώπη φτάνει έως και 8%.

Στη χώρα μας, κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου του Δέρματος, η απήχηση του κόσμου αυξάνεται και ολοένα περισσότεροι άνθρωποι εξετάζονται. Συγκεκριμένα, πέρυσι εξετάστηκαν 7.698 άτομα, με το 64,6% να αφορά γυναίκες. Θετικό κληρονομικό ιστορικό για μελάνωμα ανέφεραν 328 άτομα, ενώ 74 άτομα είχαν, ήδη, προσβληθεί από μελάνωμα.

Στην ιστοσελίδα της ΕΔΑΕ www.myskincheck.gr δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να αξιολογεί το δικό του επίπεδο κινδύνου, καθώς προσφέρει οδηγίες για αυτοεξέταση και χαρτογράφηση των σπίλων (ελιών), χρήσιμες συμβουλές από έμπειρους δερματολόγους, πληροφορίες για το πότε είναι ύποπτη μία ελιά, τρόπους προφύλαξης από τον ήλιο, τρόπους σωστής αντιηλιακής προστασίας, αλήθειες και μύθους γύρω από το μελάνωμα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα