O μεσημεριανός υπνάκος μήπως κόβει χρόνια;

Μύθος αποδεικνύεται η άποψη των περισσότερων ειδικών, που υποστήριζαν μέχρι τώρα ότι ο μεσημεριανός υπνάκος κάνει καλό στην υγεία. Ωστόσο αυτός ο μύθος είναι αληθινός σε κάποιες περιπτώσεις. Επιδημιολογική έρευνα που έκαναν ειδικοί στο Πανεπιστήμιο Cambridge ανατρέπει τα δεδομένα υποστηρίζοντας ότι οι άνθρωποι της μέσης και της τρίτης ηλικίας που έχουν συνηθίσει να παίρνουν καθημερινά τον μεσημεριανό υπνάκο τους μπορεί να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Οχι όμως για εμάς εδώ στη Μεσόγειο, όπου η σιέστα παραμένει ευεργετική.

Σε μια πρώτη ανάγνωση η νέα μελέτη έρχεται να μπερδέψει τα πράγματα όσον αφορά την ωφέλεια του ύπνου μετά το μεσημεριανό γεύμα, καθώς με βάση αρκετές μέχρι τώρα έρευνες ο μεσημεριανός ύπνος, ακόμη και για λιγότερο από μισή ώρα, έδειχνε να κάνει καλό παρά κακό στην υγεία. Τώρα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι όσο περισσότερο κοιμάται κανείς τα μεσημέρια, ιδίως αν αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου διατρέχει.
Οι ερευνητές μελέτησαν επί 13 χρόνια περισσότερους από 16.000 ανθρώπους στην Αγγλία, όπου ο μεσημεριανός ύπνος δεν συνηθίζεται, και συσχέτισαν τη συχνότητά του με τη διάρκεια ζωής κάποιου. Οπως διαπίστωσαν, όσοι άνθρωποι από 40 έως 79 ετών κοιμούνταν καθημερινά για λιγότερο από μία ώρα είχαν κατά μέσο όρο 14% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν μέσα στα 13 χρόνια που διήρκεσε η μελέτη συγκριτικά με όσους δεν κοιμούνταν καθόλου. Οταν μάλιστα ο μεσημεριανός υπνάκος διαρκούσε περισσότερο, τότε το ποσοστό ήταν ακόμη μεγαλύτερο, αγγίζοντας το 32%.

Οι ερευνητές παραδέχονται ωστόσο πως στις χώρες της νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου η «σιέστα» θεωρείται ευεργετική, καθώς μειώνει το στρες -ιδίως στους εργαζομένους- και ωφελεί τον οργανισμό. Γι' αυτό άλλωστε οι περισσότερες θετικές έως τώρα επιστημονικές έρευνες για τον μεσημεριανό ύπνο προέρχονται από μεσογειακές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα