Σταγόνα από αίμα μαρτυρά το άσθμα

Το μυστικό για την εύκολη και γρήγορη διάγνωση του άσθματος φαίνεται ότι βρίσκεται στο αίμα, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Μάντισον – Ουισκόνσιν, στις ΗΠΑ, ανέπτυξαν μια εξέταση αίματος η οποία δείχνει με ακρίβεια αν υπάρχει άσθμα και σε ποιο επίπεδο αναλύοντας μόνο μία σταγόνα αίματος.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η μέθοδος αυτή εντοπίζει το άσθμα μέσω της σχέσης που υπάρχει ανάμεσα σ' αυτό και τα λευκά αιμοσφαίρια. Γεγονός που σημαίνει ότι οι γιατροί είναι σε θέση να το εντοπίζουν προτού οι ασθενείς αρχίσουν να παρουσιάζουν τα συμπτώματά του.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στοιχεία από τη λειτουργία των ουδετερόφιλων, του μεγαλύτερου πληθυσμού των λευκών αιμοσφαιρίων στα θηλαστικά, που παίζουν σημαντικό ρόλο στον ανοσοποιητικό μηχανισμό του οργανισμού, καθώς είναι τα πρώτα που εντοπίζουν την ύπαρξη φλεγμονής στον οργανισμό και σπεύδουν στο σημείο όπου αυτή βρίσκεται, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της θεραπείας.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», οι επιστήμονες μπορούν να υπολογίσουν την ταχύτητα με την οποία μετακινούνται τα ουδετερόφιλα, η οποία τα διαφοροποιεί από εκείνα που υπάρχουν σε κάποιον οργανισμό που πάσχει από άσθμα.

«Ανακαλύψαμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα ουδετερόφιλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό και τη σοβαρότητα του άσθματος» είπε ο David Beebe, καθηγητής Βιοϊατρικής Μηχανικής και εκ των συντακτών της επιστημονικής έκθεσης.

Η μελέτη η οποία οδήγησε στην ανάπτυξη αυτής της μεθόδου είναι μία από τις πρώτες που έδειξαν ότι η εν λόγω διαδικασία μπορεί να διεξαχθεί με εύκολο, οικονομικό και πρακτικό τρόπο.

Το άσθμα εξακολουθεί μέχρι σήμερα να ανήκει στις διαταραχές που αντιμετωπίζονται δυσκολότερα. Η διάγνωσή του σήμερα γίνεται με σειρά εξετάσεων, που μετρούν την ποσότητα του αέρα την οποία μπορεί κανείς να εισπνεύσει, καθώς και τις διαφορετικές χημικές ουσίες που υπάρχουν στον αέρα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα