Έγινε η πρώτη μεταμόσχευση οισοφάγου

Την πρώτη μεταμόσχευση φυσικού οισοφάγου, που αναπλάστηκε μέσω της μηχανικής ιστών, πραγματοποίησαν επιστήμονες στη Σουηδία, δίνοντας ελπίδα σε χιλιάδες ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από καρκίνο ή τραύματα στον οισοφάγο.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα σε συνεργασία με διεθνή επιστημονική ομάδα κατάφεραν να δημιουργήσουν φυσικό οισοφάγο και να τον εμφυτεύσουν σε ποντίκια.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία έχει δημοσιευτεί στην επιθεώρηση «Nature Communications», οι οισοφάγοι που χρησιμοποιήθηκαν στις μεταμοσχεύσεις αναπτύχθηκαν από τμήματα οισοφάγων ποντικιών, από τους οποίους αφαιρέθηκαν όλα τα κύτταρα ώστε να μείνει μόνο η «βάση», στην οποία διατηρούνται πολύ καλά τόσο οι χημικές όσο και οι μηχανικές ιδιότητες του οργάνου.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες εμφύτευσαν κύτταρα από τον μυελό των οστών, τα οποία παρουσιάζουν χαμηλή ανοσογονικότητα, η οποία ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο αντίδρασης του ανοσοποιητικού και επίσης περιορίζει την ανάγκη για χορήγηση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων. Σε διάστημα τριών εβδομάδων τα κύτταρα είχαν κολλήσει στη βιολογική «βάση» του οισοφάγου και είχαν αρχίσει να αποκτούν τα χαρακτηριστικά του οργάνου.

Επίσης, έπειτα από δύο εβδομάδες οι ερευνητές εντόπισαν ενδείξεις ανάπτυξης επιθηλίου, μυικών κυττάρων, αιμοφόρων αγγείων και νεύρων, ενώ σε κανένα από τα ποντίκια δεν παρουσιάστηκε η παραμικρή παρενέργεια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Paolo Macchiarini, διευθυντή του ειδικού κέντρου αναγεννητικής ιατρικής του Ινστιτούτου Καρολίνσκα και επικεφαλής της μελέτης, τα αποτελέσματα αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά, καθώς δείχνουν ότι ο δρόμος για την κλινική χρήση του οισοφάγου που έχει αναπλαστεί με τον συγκεκριμένο τρόπο θα είναι σύντομα ανοιχτός.

Η μηχανική ιστών, δηλαδή η μέθοδος με την οποία οι επιστήμονες αναπτύσσουν ιστό και όργανα, έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής για τη δημιουργία τραχείας, αιμοφόρων αγγείων και ουροδόχου κύστης, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί και κλινικά. Για την ανάπτυξη οισοφάγου με σκοπό την αντικατάσταση του φυσικού που έχει υποστεί βλάβη είχαν  καταβληθεί κατά καιρούς πολλές προσπάθειες, ωστόσο είχε αποδειχθεί πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα