Η Δευτέρα που κάνει κακό στην... καρδιά!

Προβλήματα στην καρδιά φαίνεται πως επιφυλάσσει η μετακίνηση των δεικτών του ρολογιού κατά μία ώρα μπροστά. Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν αύξηση κατά 25% του αριθμού των καρδιακών προσβολών σε δείγμα στις ΗΠΑ τη Δευτέρα μετά το πέρασμα στη θερινή ώρα, σε σύγκριση με τις άλλες Δευτέρες της χρονιάς.

Το εντυπωσιακό ωστόσο είναι ότι ο συνολικός αριθμός των καρδιακών προσβολών δεν αλλάζει την εβδομάδα μετά το πέρασμα στη θερινή ώρα. «Τα επεισόδια είναι πολύ πιο συχνά τη Δευτέρα μετά το Σαββατοκύριακο της αλλαγής της ώρας και μειώνονται στη διάρκεια των επόμενων ημερών» εξηγεί ο δρ Αμνίτ Σαντού, καρδιολόγος του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Ντένβερ και βασικός συντάκτης της μελέτης.

Οπως υποθέτει, το φαινόμενο αυτό μπορεί να δείχνει ότι τα πρόσωπα που είναι ήδη ευάλωτα σε καρδιακές νόσους έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έπειτα από μια ξαφνική αλλαγή της ώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αντιθέτως, η μετακίνηση στη χειμερινή ώρα δρα άκρως προστατευτικά για την καρδιά, καθώς την Τρίτη που ακολουθεί το πέρασμα σε αυτήν ο αριθμός των καρδιακών προσβολών μειώνεται κατά 21%

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα