Το μαγικό φίλτρο που νικά τις αλλεργίες

Ένα μικροσκοπικό φίλτρο αέρα που φοριέται στη μύτη θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύτιμος βοηθός των αλλεργικών αυτή την εποχή.

Σύμφωνα με έρευνα αυτό το μίνι φίλτρο θα μπορούσε να μειώσει το φτέρνισμα κατά 45% και το αλλεργικό συνάχι κατά 12% κατά μέσο όρο.

«Διαπιστώσαμε κλινικά σημαντικές μειώσεις στα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας με το Rhinix (η ονομασία της συσκευής) συγκριτικά με το placebo, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το φτέρνισμα, τη φαγούρα και την καταρροή» αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής Peter Kenney.

Το φίλτρο αποτελείται από έναν εύκαμπτο σκελετό που εισέρχεται στα ρουθούνια. Ο σκελετός εμπεριέχει μια μεμβράνη που λειτουργεί σαν φίλτρο. Εξωτερικά αυτό που φαίνεται είναι ένα μικρό πλαστικό έλασμα στη βάση της μύτης ανάμεσα στα ρουθούνια.

«Ανάλογα με την πυκνότητα του φίλτρου παρεμποδίζει την είσοδο συγκεκριμένων σωματιδίων στον αέρα – συμπεριλαμβανομένης και της γύρης που είναι μια από τις συχνότερες αιτίες αλλεργικής ρινίτιδας.»

Η έρευνα διεξήχθη σε 24 ανθρώπους με αλλεργία στη γύρη από τα αγρωστώδη. Οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν στη γύρη για 30’ κάθε φορά έως ότου συμπλήρωσαν 210’ συνολικής έκθεσης. Εναλλάξ φορούσαν την συσκευή με ή χωρίς τη μεμβράνη που λειτουργεί σαν φίλτρο (δηλαδή τη μία φορά εκτίθονταν για 30’ στη γύρη φορώντας τη συσκευή στη μύτη με το φίλτρο ενώ την επόμενη εκτίθονταν για 30’ φορώντας μια συσκευή placebo χωρίς την μεμβράνη.)

Συνολικά τα συμπτώματα από τη μύτη μειώθηκαν κατά 21% σε όσους φορούσαν τη συσκευή σε σύγκριση με τη συσκευή placebo. Ο καθημερινός κνησμός μειώθηκε κατά 36% και η καταρροή κατά 12%. Η μείωση στο φτέρνισμα ήταν της τάξεως του 45% σύμφωνα με την έρευνα, ενώ ο ερεθισμός στο λαιμό μειώθηκε κατά 75%. Επίσης διαπιστώθηκε ότι φορώντας το φίλτρο οι συμμετέχοντες μπορούσαν να αναπνέουν από την μύτη και όχι από το στόμα.

Πρόκειται για συσκευή μιας χρήσης που μπορεί να φορεθεί είτε κατά τη διάρκεια μιας ημέρας είτε κατά τις ώρες της έκθεσης στη γύρη (π.χ. σε μια βόλτα στο πάρκο).

Εκτιμάται ότι η συσκευή αυτή θα μπορούσε να δώσει μια πρακτική λύση σε όσους δεν θα ήθελαν να πάρουν φάρμακα για την αλλεργική ρινίτιδα και έχουν συμπτώματα που περιορίζονται στην μύτη, (μια και δεν προστατεύει τα μάτια).

Η συσκευή με την ονομασία Rhinix δεν είναι ακόμη διαθέσιμη εμπορικά. Ο εφευρέτης της συσκευής μεταδιδακτορικός φοιτητής Peter Kenney από το Πανεπιστήμιο Aarhus της Δανίας έχει ιδρύσει εταιρία που έχει υποβάλλει τη σχετική αίτηση για έγκριση από τον αμερικανικό ΕΟΦ (FDA).

Η έρευνα για το μίνι αντιαλλεργικό φίλτρο δημοσιεύθηκε στην Journal of Allergy and Clinical Immunology, ενώ ήδη σχεδιάζεται νέα έρευνα σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων.


Πηγή: vita.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα