Τροφές που προκαλούν τροφικές αλλεργίες

Ασθενείς με τροφικές αλλεργίες παρουσιάζουν μία ήπια ή σοβαρή ανοσολογική αντίδραση όταν έρχονται σε επαφή με ορισμένες τροφές.Αυτό συμβαίνει όταν ο οργανισμός αντιδρά σε υπερβολικό βαθμό στις πρωτείνες των συγκεκριμένων τροφών.Δώδεκα εκατομμύρια ασθενείς υποφέρουν από τροφικές αλλεργίες στις ΗΠΑ.

Γράφει ο Παιδίατρος-Αλλεργιολόγος, Ιωάννης Μωυσίδης

Οκτώ είδη τροφών προκαλούν κυρίως τις τροφικές αλλεργίες:

1.Αγελαδινό γάλα

2.Αυγό

3.Σιτάρι

4.Σόγια

5.Ψάρι

6.Οστρακοειδή

7.Φυστίκι αράπικο

8.Υπόλοιποι ξηροί καρποί

Τα συμπτώματα τροφικών αλλεργιών περιλαμβάνουν:

-Ένα ερυθηματώδες, κνησμώδες ή/και εκζεματώδες δέρμα

-Αγγειοοίδημα ή πρήξιμο ιδιαίτερα στο πρόσωπο

-Εμμετούς, διάρροια ή κωλικούς του εντέρου

-Ρινική συμφόρεση, βήχα ή δυσκολία αναπνοής

Μερικοί ασθενείς με τροφικές αλλεργίες μπορεί να πάθουν αναφυλαξία. Αναφυλαξία (anaphylaxis) είναι μία πολύ σοβαρή αλλεργική αντίδραση που συμβαίνει σε ατομα που έχουν αλλεργίες σε τροφές, φάρμακα, τσιμπήματα εντόμων ή λάτεξ.

Μπορεί να συμβεί μέσα σε 5-10 λεπτά και επηρεάζει ολόκληρο τον οργανισμό.

Τα συμπτώματα αναφυλαξίας περιλαμβάνουν:

-Ένα γενικευμένο κνησμώδες εξάνθημα με πομφούς

-Αλλεργικό πρήξιμο του προσώπου ή ολόκληρου του σώματος

-Δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος, αίσθημα έλλειψης αέρα

-Λιποθυμία, ζάλη, αίσθηση δυσφορίας

-Στομαχικές κράμπες, εμμετός, διάρροια

-Εφίδρωση, ωχρότητα ή ερυθρότητα δέρματος

Αν συμβούν τα παραπάνω, ο ασθενής πρέπει να κάνει άμεσα μια προγεμισμένη ένεση αδρεναλίνης και να τρέξει στο πλησιέστερο ιατρικό κέντρο. Στην συνέχεια πρέπει να ζητήσει την συμβουλή ενός ιατρού αλλεργιολόγου/ανοσολόγου για την διερεύνηση των αιτιών της αλλεργικής αναφυλακτικής αντίδρασης.

πηγή:boro.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα