Χολοκυστεκτομή: Τι μπορώ να φάω μετά από αφαίρεση χολής;

Ισορροπημένη Δίαιτα Μετά χολοκυστεκτομή Γενικές οδηγίες

Περιορίστε την ποσότητα τροφών που καταναλώνετε και διαιρέστε τη σε πολλά μικρά γεύματα.

Στη μαγειρική για την παρασκευή των ζωικών τροφίμων (κρέας, ψάρι, πουλερικά) μη χρησιμοποιείτε πολλά λιπαρά και ιδιαίτερα βούτυρα, σπορέλαια και μαργαρίνες. Καταργήστε από τα καθημερινά γεύματα της ημέρας τα αλλαντικά, τα τυριά και ιδιαίτερα τα κίτρινα και κάθε είδους snack (πατατάκια, γαριδάκια, ξηροί καρποί κ.λπ.) .

Μολονότι ο οργανισμός έχει ύψιστη βιολογική ανάγκη ενδεικτικά για θρεπτικές ουσίες και ιχνοστοιχεία που περιέχονται σε τροφές όπως 1 αυγό, 1 ποτήρι γάλα, 60γρ. τυρί, 1 γιαούρτι, 100γρ. κρέας, 60γρ. ψωμί, 100γρ. πατάτα, 3 φρούτα, 100γρ. κρασί, 30γρ. λάδι, τα οποία άνετα διεκπεραιώνει μηχανικά και αξιοποιεί μεταβολικά συντηρώντας τις δομές της οργανικής μας υγείας, εμείς χρησιμοποιούμε την καθημερινή μας δίαιτα, προκειμένου να ικανοποιήσουμε γευστικές ανάγκες, επιταγές πείνας και εκτόνωση του καθημερινού μας στρες. Συνεπώς, καταναλώνουμε πενταπλάσια ποσότητα φαγητού και δημιουργούμε όγκο περιττού χημικού-θρεπτικού υλικού που κυκλοφορεί στο αίμα, αφού κάθε φαγώσιμο που μπαίνει στο στομάχι δεν γυρίζει πίσω.

1. ΑΡΧΙΚΑ Επιβάλλεται πόση μόνο νερού και κανενός άλλου ποτού. Στη συνέχεια, πρέπει να καταναλώνουμε μαλακά βρασμένα λαχανικά για κάλυψη αναγκών χορτασμού, επειδή θέμα ισοζύγιου ενέργειας δεν τίθεται. Στην περίπτωση της πάθησής σας, οι διαιτητικές εφαρμογές των καθημερινών γευμάτων πρέπει να είναι τέτοιες, ώστε:

1. Να μη μένει το στομάχι άδειο μεγάλο χρονικό διάστημα.

2. Να μη φορτώνεται το στομάχι με όγκο τροφής.

3. Να μην είναι οι τροφές μαγειρευμένες πολύπλοκα, με παχιές σάλτσες, ή παρασκευασμένες σκληρά (κοκκινιστά, τηγανητά κρέατα, παχιά ψάρια(όπως σφυρίδα), πέτσα από κοτόπουλο, κιμάδες, ομελέτες) και, ταυτόχρονα, μαγειρευμένες με ρύζι, ζυμαρικά (γιουβέτσι), πατάτες (πιάτα ραγού), αβγοκομμένα (φρικασέ κ.λπ., αβγοκομμένες κοτόσουπες, ψαρόσουπες, κρεατόσουπες).

4. Να μην καταναλώνονται τα τρόφιμα -και ιδιαίτερα τα αμυλούχα- (ψωμί, πατάτα, ρύζι, ζυμαρικά) αμάσητα ή ελάχιστα μασημένα.

5. Να μην είναι τα τρόφιμα σκληρά-κυτταρινούχα (ωμό ή βρασμένο λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, ραδίκια, αγκινάρες κ.λπ.).

6. Να μην είναι τα τρόφιμα ή τα παρασκευάσματά τους όξινα (σάλτσες, μαγειρέματα, σαλάτες με ξύδι ή πελτέ ντομάτας, χυμοί νωπών λαχανικών ή φρούτων, τουρσιά, αλλαντικά, κονσέρβες, τυποποιημένα τρόφιμα κ.λπ.).

2. ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΜΗΝΑ Εάν είστε υπέρβαρος ή παχύσαρκος, επιστρέφοντας στις παλιές διατροφικές σας συνήθειες της ημέρας, επιβάλλεται να μπείτε σε έναν τρόπο διαιτητικής ζωής, τέτοιον ώστε παράλληλα με την απολίπωση του αίματος να χάνετε σωματικό βάρος, ακολουθώντας για πέντε εβδομάδες στερητική δίαιτα ως προς τα λιπαρά. Αν η μετάβαση και η εκπαίδευση του οργανισμού σας από την πρότερο στην τωρινή κατάσταση γίνει ομαλά δεν θα υπάρχουν προβλήματα με το γαστρεντερικό σύστημα αν όχι τα συμπτώματα δυσπεψίας και μετεωρισμού θα είναι εμφανή και τότε συμβουλευθείτε το χειρουργό σας Σε γενικές γραμμές δεν επιτρέπονται διαιτητικές παρεκκλίσεις και καταχρήσεις και με βάση μια ισορροπημένη διατροφή δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα στο μέλλον

πηγη:www.rotise.gr

Στην περίοδο μετά την αφαίρεση χολής, ο οργανισμός αρχίζει να λειτουργεί απουσίας έτοιμης χολής (αποθηκευμένης στη χοληδόχο κύστη) και να παράγει παρουσία λιπαρών τροφών.

Για να μη στρεσαριστεί στη νέα κατάσταση ο οργανισμός θα πρέπει να υπάρχει μια ομαλή μετάβαση από τα σχεδόν άλιπα τρόφιμα προς τα πιο λιπαρά σε χρονικό διάστημα διαφορετικό για το κάθε άτομο. Σε πρώτο στάδιο, που μπορεί να διαρκέσει το πολύ ένα μήνα καλό είναι να δώσετε έμφαση στα ακόλουθα:

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΩΝΤΑΙ:

- Καφές ελαφρύς ή τσάι, χυμοί φρούτων

- Γάλα 0% σε λιπαρά, γιαούρτι 0% λιπαρά, άπαχο τυρί  (ανθότυρο, cottage cheese)

- Ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι

- Πατάτες βραστές ή ψητές, κολοκυθάκια, καρότα    (ντομάτα και μαρούλι αν τα ανέχεστε)

- Όλα τα ώριμα φρούτα, κομπόστες φρούτων

- Ψάρι, κοτόπουλο, κρέας βραστά ή ψητά

- Χορτόσουπες περαστές ή σούπες λαδερές

- Λάδι ή σπορέλαιο ή φυτική μαργαρίνη

- Μέλι, μαρμελάδα, ζάχαρη (σε μικρές ποσότητες)

 

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΩΝΤΑΙ:

- Κακάο, σοκολάτα

- Γάλα πλήρες, γιαούρτι παχύ, παχιά τυριά

- Όσπρια (εκτός και είναι αποφλοιωμένα και παρασκευασμένα σε  μορφή πουρέ)

- Λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, σπανάκι, αγκινάρες, πιπεριές, ραπανάκι, σέλινο, αγγούρι, χόρτα

- Άγουρα φρούτα, ξηροί καρποί

- Παχιά κρέατα και ψάρια, καπνιστά, τηγανιτά, χοιρινό, αυγά,  έτοιμα κονσερβαρισμένα φαγητά

- Σούπες από κρέας και ψάρι

- Παγωτά, γλυκά

- Πικάντικες σούπες και σάλτσες

- Τουρσιά, ελιές, μπαχαρικά, καρυκεύματα

- Σαλάτες με πικάντικες γαρνιτούρες

- Οινοπνευματώδη

ΓΕΝΙΚΕΣ  ΟΔΗΓΙΕΣ

- Η μαγειρική παρασκευή των τροφών να είναι απλή.

- Καθημερινά πρέπει να υπάρχει ποικιλία τροφών στα γεύματά σας από αυτές που συνιστούμε για να καλύψετε τις

καθημερινές σας ανάγκες.

- Ελαττώστε τα ζωικά λίπη στο ελάχιστο. Χρησιμοποιήστε για τη μαγειρική παρασκευή τα φυτικά λίπη

(λάδι, σπορέλαια).

- Προτιμείστε κατά σειρά αλλά όσο το δυνατόν άπαχα, ψάρι, κοτόπουλο, κρέας (από το κοτόπουλο αφαιρέστε την πέτσα)

Πηγη: www.logodiatrofis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα