Ταχίνι σύμμαχος της νηστείας και όχι μόνο!

Το ταχίνι αποτελεί ένα ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία προϊόν του σησαμιού με κρεμώδη μορφή. Δύο από τα συστατικά, στα οποία οφείλει την υπεροχή του, είναι το ασβέστιο και ο σίδηρος, τα οποία δεν μπορούμε να λάβουμε μέσω των γαλακτοκομικών και του κρέατος κατά την περίοδο της νηστείας.

Μια κουταλιά της σούπας ταχίνι μας δίνει περίπου 90 θερμίδες με τις περισσότερες από αυτές να παρέχονται από το λίπος του. Τα λιπαρά του είναι στην πλειοψηφία τους «καλά λιπαρά» και δεν περιέχει χοληστερίνη καθώς δεν προέρχεται από ζωική πηγή. Περιέχει ακόμη πλήθος θρεπτικών συστατικών όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε. Η εκδοχή του ως ταχίνι ολικής αποτελεί ακόμα πιο υγιεινή επιλογή.

Πώς μπορείτε να το φάτε;

• Ως προϊόν επάλειψης σε ψωμί, φρυγανιές ή σε ψωμάκι σαν τοστ μόνο του ή με λίγο μέλι, που μπορεί να αποτελέσει ένα χορταστικό πρωινό ή ένα νόστιμο νηστίσιμο σνακ για το γραφείο.

• Ντιπ: για ένα υγιεινό σνακ προσθέστε σε λίγο ταχίνι, χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και συνοδεύστε το με ωμά λαχανικά π.χ. καρότα, αγγουράκια, πιπεριές κομμένα σε στικς.

• Νοστιμέψτε τις νηστίσιμες σαλάτες σας προσθέτοντας αυτή τη σως: βάλτε στο μίξερ 3 κουταλιές ταχίνι, 3 κουταλιές ελαιόλαδο και 2 κουταλάκια μηλόξυδο, 2 κουταλάκια χυμό λεμονιού και 2 κουταλάκια τζίντζερ.

• Σαν συστατικό σε σπιτικά γλυκά όπως το κέικ και τα μπισκότα.

• Σαν γλυκό σνακ: ανακατέψτε 2 κουταλάκια αβοκάντο, 1 κουταλάκι ταχίνι, ½ κουταλιά πίτυρο βρώμης, ½ κουταλάκι λιναρόσπορο.

• Επίσης, «δένει πολύ καλά με αβοκάντο, πατάτες, πιπεριές, ρεβίθια. Δοκιμάστε σαν κυρίως γεύμα, την συνταγή «πουρές με ταχίνι», που μπορείτε να συνοδεύσετε με ελιές και σαλάτα.

Το ταχίνι κυκλοφορεί στην αγορά σε διάφορες μορφές. Από τις πιο διαδεδομένες είναι το ταχίνι με κακάο. Αποτελεί νόστιμη εναλλακτική, της μερέντας καθώς μυρίζει σαν αυτή. Αν και διαφέρει στη γεύση, υπερέχει σε ποιότητα. Δοκιμάστε τη σε φρυγανιές ή σε νηστίσιμες κρέπες με τριμμένα καρύδια. Επίσης υπάρχει το ταχίνι με μέλι, πορτοκάλι κ.λπ..

Αποθηκεύεται σε μέρος σκιερό και δροσερό. Εάν το σησαμέλαιο του ταχινιού ανέβει στην επιφάνεια, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει χαλάσει. Με το ανακάτεμα παίρνει ξανά την αρχική του μορφή.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα