Βιολογικός βηματοδότης βάζει τέλος στις καρδιακές αρρυθμίες

Τέλος στις αρρυθμίες με τη βοήθεια βιολογικού βηματοδότη ελπίζουν να βάλουν σύντομα οι επιστήμονες. Ερευνητές του Cedars-Sinai Heart Institute κατάφεραν να επιδιορθώσουν τον φυσικό βηματοδότη της καρδιάς στα πρώτα, πολλά υποσχόμενα πειράματα που έγιναν σε ζώα, ανοίγοντας τον δρόμο σε μια νέα τεχνική αντιμετώπισης του προβλήματος.

Η ανθρώπινη καρδιά αποτελείται από δισεκατομμύρια κύτταρα, όμως σύμφωνα με τους ειδικούς, λιγότερα από 10.000 ευθύνονται για τον έλεγχο των καρδιακών παλμών. Πολλές φορές, εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, η καρδιά αρχίζει να πάλλεται είτε πολύ γρήγορα είτε πολύ αργά, με αποτέλεσμα να απαιτείται η τοποθέτηση βηματοδότη για τη ρύθμισή της.

Αντ’ αυτού, οι επιστήμονες επιχείρησαν να αποκαταστήσουν τη φυσική ικανότητα της καρδιάς να υπαγορεύει τον παλμό της, μετατρέποντας τον παλλόμενο μυ σε κύτταρα που μπορούν να ρυθμίσουν τους παλμούς.

Οπως αναφέρουν στα αποτελέσματα της μελέτης τους που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Nature biotechnology», η διαδικασία επιτεύχθηκε με την έγχυση γενετικά μεταλλαγμένου ιού στον οργανισμό των πειραματόζωων. Σκοπό τους ήταν να μολύνει τα καρδιακά μυικά κύτταρα με ένα γονίδιο που ονομάζεται Tbx18 και είναι ενεργό κατά την περίοδο ανάπτυξης της καρδιάς των εμβρύων, οπότε και σχηματίζονται τα βηματοδοτικά κύτταρα. Μετά την έγχυση του ιού, τα καρδιακά κύτταρα που μολύνθηκαν συρρικνώθηκαν, αποκτώντας χαρακτηριστικά βηματοδοτικών κυττάρων.

Ο Χι Τσεόλ Τσο, ένας εκ των ερευνητών, εκτιμά ότι η ίδια μέθοδος μπορεί να λειτουργήσει και στην ανθρώπινη καρδιά, καθώς στα πειραματόζωα χρησιμοποιήθηκε ανθρώπινο γονίδιο για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Τόνισε, ωστόσο, ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω πειράματα σε ζώα προτού η συγκεκριμένη τεχνική εφαρμοστεί σε ανθρώπους. Μια τέτοια θετική εξέλιξη, ωστόσο, θα μπορούσε να απαλλάξει τους ασθενείς από την ανάγκη τοποθέτησης βηματοδότη, με όλη την ταλαιπωρία που συνεπάγεται αυτό. «Επιπλοκές όπως η μετατόπιση και η βλάβη δεν είναι ασυνήθεις και μπορεί να αποδειχτούν καταστροφικές. Τα περιστατικά συσκευών με βακτηριακές μολύνσεις αυξάνονται, ενώ για τα παιδιά δεν υπάρχουν συσκευές που να “μεγαλώνουν” μαζί τους ασθενείς» επισημαίνει ο Τσο, λέγοντας πως όλα αυτά τα προβλήματα θα μπορούσαν να επιλυθούν με τον βιολογικό βηματοδότη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα