Ο βήχας δεν είναι πάντα αθώος. Τι πρέπει να ξέρω

Η περίοδος αυτή ευνοεί την εμφάνιση κρυολογημάτων και βήχα. Τις περισσότερες φορές τα συμπτώματα υποχωρούν ύστερα από λίγες ημέρες, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις επιμένουν. Κι αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά. Καλό είναι λοιπόν να ξέρουμε τι μήνυμα μας στέλνει ο βήχας μας.

Παραγωγικός βήχας στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα
Συμπτώματα: Ερεθιστικός βήχας με φλέματα και καταρροή. Μπορεί να γίνει χρόνιος και οφείλεται στην απορροή των βλεννών, όχι από τη μύτη, αλλά προς το λαιμό, με αποτέλεσμα την πρόκλησή του.
Θεραπεία: Αν οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση, ένα ρινικό σπρέι με στεροειδή μπορεί να δώσει η λύση. Αν οφείλεται σε φλεγμονή, χρειάζεται αντιβίωση, ενώ η χρήση ορού ανακουφίζει από τα συμπτώματα.

Βήχας αντιδραστικός στα υγρά στομαχιού
Συμπτώματα: Δυνατός και σκληρός βήχας. Η φωνή βαραίνει και συνήθως ο βήχας εμφανίζεται ύστερα από ένα βαρύ βραδινό φαγητό. Αυτό συμβαίνει επειδή τα οξέα του στομαχιού κινούνται προς τον οισοφάγο, ιδίως όταν είμαστε ξαπλωμένοι, εμποδίζοντας την ελεύθερη αναπνοή. Το τραγούδι, η ομιλία και το γέλιο εντείνουν την κατάσταση, λόγω του ότι κινείται το διάφραγμα.
Θεραπεία: Τα αντιόξινα και τα εισπνεόμενα μειώνουν την παραγωγή οξέων στο στομάχι. Καλό είναι να αποφεύγετε βαριά γεύματα και το τσιμπολόγημα πριν από τον ύπνο. Μειώστε το αλκοόλ και την καφεΐνη. Σε ακραίες περιπτώσεις υπάρχει και το χειρουργείο.

Βήχας λόγω καρκίνου του πνεύμονα
Συμπτώματα: Συνεχής βήχας ή και φλέματα με αίμα ή δύσπνοια. Μπορεί επίσης να υπάρξει πόνος στο στήθος όταν βήχετε ή όταν παίρνετε βαθιά ανάσα. Πόνος στους ώμους, ανορεξία και γρήγορη απώλεια βάρους.
Θεραπεία: Εξαρτάται από το είδος του καρκίνου. Συνήθως γίνεται χειρουργική επέμβαση ή χορηγείται χημειοθεραπεία ή ακτινοβολίες. Ο γιατρός σας θα αποφασίσει κατά περίπτωση.

Βήχας λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Συμπτώματα: Συνεχής βήχας με φλέματα, χειρότερος τις πρωινές ώρες. Δυσκολία στην αναπνοή, πίεση στο στήθος και λαχάνιασμα. Ολα οφείλονται στην πνευμονοπάθεια, τη βρογχίτιδα ή το εμφύσημα, ασθένειες που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Θεραπεία: Δεν υπάρχει μόνιμη θεραπεία για την πνευμονοπάθεια. Είναι ωστόσο σημαντικό, αν καπνίζετε, να το σταματήσετε, ενώ η άσκηση θα βοηθήσει τους πνεύμονες να γίνουν πιο ανθεκτικοί. Βοηθά επίσης η φυσικοθεραπεία και οι εισπνοές υδρατμών. Φαρμακευτικά, μπορείτε να πάρετε βρογχολυτικά φάρμακα.

Βήχας εξαιτίας φαρμάκων
Συμπτώματα: Συνήθως ξεκινά με απλή ενόχληση στο λαιμό. Προκαλούνται σπασμοί και βήχας που μπορεί να οδηγήσει σε εμετό. Οταν σταματήσει ο βήχας, σταματούν και τα συμπτώματα. Συνήθως δεν συνοδεύεται από έκκριση βλέννας. Αιτία μπορεί να είναι φάρμακα, όπως τα αντιυπερτασικά, τα οποία μπορεί να μην ανέχεται ο οργανισμός σας.
Θεραπεία: Ο γιατρός σας θα αποφασίσει αν πρέπει να αλλάξετε φάρμακο, ώστε να πάρετε κάποιο που δεν σας προκαλεί βήχα.

Βήχας λόγω μη διαγνωσμένου άσθματος
Συμπτώματα: Βήχας που κόβει την ανάσα, τέντωμα στο στήθος και δύσπνοια. Ο βήχας είναι χειρότερος τη νύχτα ή στο πρωινό ξύπνημα, καθώς εμποδίζεται η ελεύθερη κίνηση του αέρα. Αυτά τα συμπτώματα μάλλον σημαίνουν ότι πάσχετε από άσθμα, που δεν έχει διαγνωστεί. Η σκόνη κάνει χειρότερη την κατάσταση.
Θεραπεία: Συνήθως χορηγούνται εισπνεόμενα φάρμακα, τα οποία έχουν την ιδιότητα να βοηθούν την αναπνοή.

Ανεξήγητος βήχας
Συμπτώματα: Ξηρός επίμονος βήχας που συνεχίζεται ακόμα και για χρόνια. Συνήθως εμφανίζεται στη διάρκεια της ημέρας και μπορεί κάθε ξέσπασμά του να διαρκέσει έως και δέκα λεπτά. Η αιτία τέτοιου βήχα δεν έχει γίνει γνωστή.
Θεραπεία: Προτού χορηγηθεί οποιαδήποτε θεραπεία, ο γιατρός σας θα πρέπει να αποκλείσει όλες τις πιθανές αιτίες για το βήχα σας. Μόνον τότε θα πρέπει να θεωρηθεί ανεξήγητος και χρόνιος βήχας. Αυτό μπορεί να γίνει με μια σειρά εξετάσεων, όπως η βρογχοσκόπηση και η μέτρηση του επιπέδου των οξέων του στομαχιού, που πιθανόν κάνουν παλινδρόμηση. Εφόσον λοιπόν όλες οι άλλες αιτίες αποκλειστούν, τότε ο γιατρός θα σας χορηγήσει ό,τι απλούστερο υπάρχει στην αγορά, που δεν είναι άλλο από παστίλιες για το μαλάκωμα του λαιμού.

O βήχας μπορεί να οφείλεται σε καρκίνο του πνεύμονα; | Madata.GR

Βήχας; Μάθε και αντιμετώπισε τον | Madata.GR

Ο βήχας πρέπει να μας προβληματίζει | Madata.GR

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα