Η πραότητα και η ψυχραιμία είναι κληρονομικές

Η ικανότητα που έχουν ορισμένοι άνθρωποι να παραμένουν ήρεμοι κάτω από πίεση και αντίξοες συνθήκες, φαίνεται πως είναι κληρονομικό χαρακτηριστικό.

Aνθρωποι όπως ο αμερικανός πιλότος Τσ. Σουλενμπέργκερ, που προσγείωσε ψύχραιμα το αεροπλάνο του στον ποταμό Χάντσον χωρίς ανθρώπινες απώλειες, φαίνεται πως συχνά έχουν ένα μυστικό «δώρο»: ο οργανισμός τους έχει μια διαφορετική φυσιολογική-ορμονική αντίδραση στο στρες, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Γιέηλ των ΗΠΑ Ντιν Ατκινς στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης, σύμφωνα με τους Τάιμς του Λονδίνου.

Η μελέτη του σε Αμερικανούς στρατιώτες έδειξε ότι αν και όλοι οι άνθρωποι απελευθερώνουν ορμόνες του στρες, όταν νιώθουν φόβο και βρίσκονται σε κίνδυνο, μερικοί μπορούν να ελέγχουν αυτές τις εκκρίσεις και έτσι να αντεπεξέρχονται καλύτερα στις δύσκολες περιστάσεις, παραμένοντας ήρεμοι και, καμιά φορά, κάνοντας ηρωικές πράξεις.

Στην περίπτωσή τους, οι ορμόνες του στρες δεν αυξάνονται ιδιαίτερα και έτσι οι άνθρωποι αυτοί αγχώνονται λιγότερο από τους κοινούς θνητούς.
Ο Δρ Ατκινς εκτίμησε ότι η φυσιολογική αυτή ιδιαιτερότητα είναι κληρονομική, αλλά δεν ακόμα αναλυτικά στοιχεία για να βεβαιώσουν ότι οι άνθρωποι αυτοί γεννιούνται ήρωες, ούτε ποιο είναι το ποσοστό τους στον ανθρώπινο πληθυσμό.

Ο εντοπισμός αυτών των ξεχωριστών ατόμων γίνεται με τη μέτρηση του επιπέδου μιας ουσίας στο αίμα, του νευροπεπτιδίου Υ, το οποίο, όταν είναι αυξημένο, με τη σειρά του μειώνει την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες.

Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να οδηγήσει, κατά τον Δρ Ατκινς, στη δυνατότητα να εκπαιδευτούν όλοι οι άνθρωποι να τα βγάζουν πέρα καλύτερα με το στρες ή να παίρνουν κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία για τη βελτίωση του ορμονικού συστήματός τους.

Όπως είπε, δεν υπάρχουν άνθρωποι που δεν φοβούνται, αλλά σίγουρα ορισμένοι είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν καλύτερα το φόβο. Πρόσθεσε ότι και οι ήρωες τελικά φοβούνται, αλλά δεν δείχνουν τα ίδια σημάδια πανικού.

«Όταν τους ρωτάς, μετά από μια δύσκολη μέρα, αν η καρδιά τους χτυπούσε δυνατά ή αν οι παλάμες τους είχαν ιδρώσει, λένε ότι δεν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα