Τεστ κοπώσεως: Γιατί και πότε πρέπει να το κάνουμε;

«Είμαι 49 ετών και ζυγίζω περίπου 100 κιλά. Τελευταία παρουσίασα αρρυθμίες και παροδικά αυξημένη πίεση, ενώ είχα δυσκολία στην αναπνοή και πόνο στο στήθος. Ο γιατρός μου μου ζήτησε να κάνω ένα τεστ κοπώσεως. Τι είναι και τι θα δείξει αυτή η εξέταση;» ρωτάει ο αναγνώστης μας Γιώργος Εφραιμίογλου.

Η αρρυθμία ή η δυσρυθμία είναι μια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού που αρχικώς δεν είναι ανησυχητική. Τις περισσότερες φορές οι αρρυθμίες είναι αθώες, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να είναι επικίνδυνες, οπότε απαιτείται η λήψη φαρμακευτικής αγωγής, ακόμη και η άμεση ιατρική αντιμετώπιση.

Οταν είμαστε ήρεμοι, η καρδιά μας χτυπάει από 50 έως 75 φορές το λεπτό. Παρ’ όλα αυτά, οι καρδιολόγοι εξηγούν ότι καλό είναι οι σφίξεις να μην ξεπερνούν τις 65 ανά λεπτό, έτσι ώστε η καρδιά να μην κουράζεται πολύ. Με δυο λόγια, όσο λιγότερες είναι οι σφίξεις ανά λεπτό τόσο καλύτερα για την καρδιά.

Τα πολλά φλιτζάνια καφέ και το αδιάκοπο κάπνισμα είναι συνήθειες που κάνουν την καρδιά να χτυπάει πολύ γρήγορα. Το ίδιο συμβαίνει και όταν βιώνουμε έντονα συναισθήματα και συγκινήσεις, όταν αισθανόμαστε πολύ αγχωμένοι, αλλά και όταν είμαστε κουρασμένοι και άυπνοι. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι σφίξεις της καρδιάς αυξάνονται. Ωστόσο αυτή η μορφή ταχυκαρδίας συνήθως είναι αθώα.

Εάν όμως κάποιος νιώθει ότι η καρδιά του χτυπάει γρήγορα και ρυθμικά χωρίς να συντρέχει κάποιος από τους παραπάνω λόγους και αυτή η κατάσταση διαρκεί πολλές ημέρες, περισσότερες από μία εβδομάδα, τότε μόνον η επίσκεψη στον καρδιολόγο θα τον ενημερώσει για το κατά πόσο υπάρχει παθολογικό πρόβλημα.

Οσον αφορά τις αρρυθμίες ο καρδιολόγος Hλίας Πετρόπουλος εξηγεί: «O μυς της καρδιάς συσπάται μόλις πάρει ένα ηλεκτρικό σήμα από τον φλεβόκομβο, που βρίσκεται στο δεξί άνω μέρος της κααρδιάς και λειτουργεί σαν φυσικός βηματοδότης. Μερικές φορές όμως το ερέθισμα αυτό εγκλωβίζεται μέσα στον φλεβόκομβο, με αποτέλεσμα να μη διεγείρεται το μυοκάρδιο και να “χάνονται” ένας ή δύο χτύποι. H αρρυθμία αυτή είναι ακίνδυνη όταν συμβαίνει σπάνια και όταν η παύση διαρκεί για ελάχιστα δευτερόλεπτα, π.χ. δύο ή τρία δευτερόλεπτα. Εάν αντιληφθείτε ότι η καρδιά σας σταματά να χτυπά, δηλαδή “χάνει” χτύπους, για ένα χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τα τρία δευτερόλεπτα, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον καρδιολόγο. Καθώς επίσης και εάν έχετε λιγότερες από 50 σφίξεις ανά λεπτό και συμπτώματα όπως έντονη κόπωση, ζάλη και λιποθυμικές τάσεις».

ΑΛΛΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός θα κρίνει για το αν χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση και θα συστήσει ορισμένες εξετάσεις που σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία συνήθως είναι:

- Hλεκτροκαρδιογράφημα

- Xόλτερ εικοσιτετραώρου

- Yπερηχογράφημα καρδιάς

- Tεστ κοπώσεως

- Hλεκτροφυσιολογικός έλεγχος

Η αξία του προληπτικού ελέγχου σε κάθε περίπτωση είναι πολύ μεγάλη. Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι άντρες θα πρέπει να υποβάλλονται σε έναν προληπτικό έλεγχο στην ηλικία των 40 και οι γυναίκες στην ηλικία της εμμηνόπαυσης.

Η ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ ΚΟΠΩΣΗΣ

Οσον αφορά το τεστ κοπώσεως, αυτό είναι μια απλή, αναίμακτη εξέταση που συμβάλλει στη διάγνωση και παρακολούθηση της στεφανιαίας νόσου. Τα δύο κύρια χαρακτηριστικά τής δοκιμασίας κοπώσεως είναι η εκτέλεση ελεγχόμενης σωματικής άσκησης από τον εξεταζόμενο και η συνεχής ηλεκτροκαρδιογραφική παρακολούθηση αυτού κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης της άσκησης, καθώς και έπειτα από αυτή.

Η δοκιμασία κόπωσης γίνεται συχνά για να διαφωτίσει τον γιατρό σε περίπτωση ανεξήγητων πόνων του ασθενούς στο στήθος. Σε άλλες περιπτώσεις επιδιώκεται η πρόκληση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο.

Eπίσης, για να ξέρει ένας ασθενής πόσο αντέχει η καρδιά του στην άσκηση, όταν έχει προηγηθεί κάποια καρδιολογική επέμβαση.

Κατά τη δοκιμασία κόπωσης ο εξεταζόμενος υποβάλλεται σε σωματική άσκηση, βάδισμα ή ποδηλασία, κατά την οποία συνεχώς παρακολουθείται το ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Αποκαλύπτει τη στεφανιαία νόσο

Η στεφανιαία νόσος στα αρχικά στάδιά της μερικές φορές δεν προκαλεί ενοχλήματα στον ασθενή. Ο συνήθης απλός διαγνωστικός έλεγχος (check-up) που περιλαμβάνει κλινική εξέταση, αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφία θώρακος και απλό ηλεκτροκαρδιογράφημα σε ηρεμία, επίσης δεν αποκαλύπτει αυτήν την πάθηση στα αρχικά στάδιά της.

Γι’ αυτόν τον σκοπό πραγματοποιείται η δοκιμασία κοπώσεως, κατά τη διάρκεια της οποίας λόγω της σωματικής άσκησης η καρδιά αναγκάζεται να αντεπεξέλθει σε δυσκολότερο έργο απ’ ό,τι στην καθημερινή ζωή, έργο όμως που μια φυσιολογική καρδιά μπορεί να το φέρει άνετα εις πέρας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα