Ο Βενιζέλος έχει έναν μεγάλο αντίπαλο: Την ουσία διφαινόλη Α!

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως οι αποδείξεις από τις ταμειακές μηχανές περιέχουν τη χημική ουσία διφαινόλη Α, που σε υψηλές δόσεις μπορεί να αποδειχθούν επιβλαβείς, ειδικά για τις εγκύους.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν δύο νέες επιστημονικές μελέτες. Η πρώτη έρευνα διαπίστωσε ότι η διφαινόλη Α απορροφάται εύκολα από το δέρμα, ενώ η δεύτερη ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι, όπως οι ταμίες, που πιάνουν συχνά αποδείξεις ταμειακών μηχανών, οι οποίες περιέχουν διφαινόλη Α, έχουν στον οργανισμό τους υψηλότερα του μέσου όρου επίπεδα αυτής της δυνητικά επικίνδυνης ουσίας.

Από κοινού, όπως αναφέρει το έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Nature», οι δύο μελέτες ενισχύουν τις εκκλήσεις όσων επιστημόνων και περιβαλλοντικών οργανώσεων ζητούν αυστηρότερες ρυθμίσεις για τη διφαινόλη Α, η οποία, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή πλαστικών.

Η διφαινόλη Α (ή ΒΡΑ) ανιχνεύεται στο σώμα των περισσότερων ανθρώπων στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Πειράματα σε ζώα έχουν επιβεβαιώσει ότι η ουσία είναι επιβλαβής για τον οργανισμό σε υψηλές δόσεις, ενώ, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να προκαλεί ζημιά και σε πιο χαμηλή δοσολογία, οι αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές δεν έχουν πειστεί ακόμα για να αναλάβουν αποφασιστική δράση εναντίον της.

Η διφαινόλη Α μιμείται τη δράση των οιστρογόνων ορμονών στο σώμα, με συνέπεια να υπάρχουν ανησυχίες ιδιαίτερα για την επίδρασή τους στις εγκύους, ενώ μερικοί επιστήμονες έχουν ταχθεί κατά της χρήσης μπιμπερό που περιέχουν ΒΡΑ. Η ουσία χρησιμοποιείται επίσης ευρέως στις συσκευασίες τροφίμων και ποτών, ενώ ανησυχίες εγείρονται και για την χρήση της στο θερμικό χαρτί που χρησιμοποιείται κυρίως στις ταμειακές μηχανές. Επειδή στην τελευταία περίπτωση, η ΒΡΑ υπάρχει ως ελεύθερο μονομερές (ενώ στις πλαστικές συσκευασίες το μόριό της δεσμεύεται στο πολύπλοκο πολυμερές του πλαστικού), είναι ευκολότερο για το δέρμα να την απορροφήσει.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα