Οι ασθενείς με AIDS ζουν περισσότερο!

Περισσότεροι άνθρωποι παρά ποτέ ζουν σήμερα με τον ιό του AIDS, χάρη στην καλύτερη πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα που τους κρατούν επί χρόνια γερούς και δυνατούς, ανακοίνωσε το πρόγραμμα για το AIDS του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNAIDS).

Στην ετήσια έκθεσή του για την πανδημία του AIDS, το UNAIDS αναφέρει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από τη νόσο μειώθηκε το 2010 σε 1,8 εκατομμύρια έναντι 2,2 εκατομμυρίων το 2005.

Ο διευθυντής του UNAIDS κ. Μάικλ Σίντιμπε, δήλωσε πως τα δύο τελευταία χρόνια «έχουν αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού» στη μάχη εναντίον της νόσου, η οποία τα πρώτα χρόνια κόστιζε ατέλειωτες ζωές παγκοσμίως.

Σύμφωνα με το UNAIDS, από το 1995 έως σήμερα, περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια ζωές έχουν σωθεί στις φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες, εξαιτίας της εισαγωγής των αντιρετροϊκών φαρμάκων.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του επιτεύγματος καταγράφηκε την τελευταία διετία, καθώς αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των ανθρώπων που άρχισαν θεραπεία.

«Ποτέ πριν δεν είχαμε τόση πρόοδο μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα», δήλωσε ο κ. Σίντιμπε. «Ακόμα και σε μια εποχή οικονομικής κρίσης και ανασφάλειας για τη χρηματοδότηση, βλέπουμε αποτελέσματα. Βλέπουμε ολοένα περισσότερες χώρες να μειώνουν δραματικά τα νέα κρούσματά τους και να σταθεροποιούν τις επιδημίες τους».

Από τα τέλη της δεκαετίας του 80 έως σήμερα, περισσότερα από 60 εκατομμύρια άνθρωποι – το περίπου 1% του παγκόσμιου πληθυσμού – έχουν μολυνθεί από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) που προκαλεί το AIDS. Η λοίμωξη μπορεί πλέον να ελέγχεται επί δεκαετίες με την βοήθεια κοκτέιλ φαρμάκων, αν και προς το παρόν δεν υπάρχει τρόπος ίασης.

Συνολικά, 34 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν το 2010 με τον ιό HIV στον οργανισμό τους – αριθμός αυξημένος κατά 700.000 από τον αντίστοιχο του 2009.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα