Οι νέοι κάνουν δίαιτα από τα 15 τους

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για την νευρική ανορεξία στους εφήβους, που «θερίζει» στην χώρα μας το τελευταίο διάστημα.

Τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής σε δείγμα 4.944 μαθητών από την ΣΤ’ Δημοτικού εως και την Α Λυκείου (δηλαδή 11 εως 15 ετών) είναι σοκαριστικά: Το πρώτο στοιχείο που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι το 22.2% των κοριτσιών και το 13.3% των αγοριών κάνουν δίαιτα από τόσο μικρή ηλικία, ενώ το 27.7% των κοριτισιών και το 20.7% των αγοριών θεωρούν ότι ΠΡΕΠΕΙ να κάνουν. Όμως, το πρόβλημα είναι ότι τα 7 στα 10 κορίτσια που κάνουν ή θέλουν να κάνουν δίαιτα, έχουν φυσιολογικό ή χαμηλότερο του φυσιολογικού βάρους, σύμφωνα με τον δείκτη μάζας σώματος.

«Κάποια από αυτά τα κορίτσια σίγουρα κινδυνεύουν από ψυχογενή ανορεξία, η οποία έχει αυξηθεί. Αυτό δεν το λέει η έρευνά μας, αλλά το γνωρίζουμε από άλλες πηγές», δήλωσε στην Espresso, που δημοσίευσε την έρευνα η καθηγήτρια ψυχολογίας Αννα Κοκκέβη.

Αν και οι υπέρβαροι μαθητές εξακολουθούν να αποτελούν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, η έρευνα απέδειξε ότι υπάρχει διαφορά ως προς την ποιότητα των διατροφικών συνηθειών. Το ποσοστό των εφήβων που καταναλώνουν γλυκά και αναψυκτικά ανέρχεται στο 24.9% στους εντεκάχρονους, στο 39.2% στους 13χρονους και στο 43% στους 15χρονους.

Μόνον ένας στους δύο, τέλος, τρώει πρωινό πριν πάει στο σχολείο, ενώ από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει η σχέση των εφήβων με το γυμναστήριο. Τακτική φυσική δραστηριότητα αναφέρει το 33.1% του δείγματος, έναντι 40.4% το 2002 και 35% το 2006.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα