Τα τρόφιμα διαίτης τελικά... μας παχαίνουν!

Δεκάδες δημοσιεύματα για τα low fat προϊόντα έχουν δει τα τελευταία χρόνια το φως της δημοσιότητας. Αυτή τη φορά, νέα στοιχεία έρχονται να ανατρέψουν ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα για τα τρόφιμα διαίτης. Και πιο συγκεκριμένα, ότι οι πλέον γνωστές και διαδεδομένες ουσίες που χρησιμοποιούνται σε αυτά, όχι μόνον δεν μας αδυνατίζουν, αλλά τελικά μας παχαίνουν!  

Ένα από τα πρώτα υποκατάστατα λίπους που ανακαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια ήταν η Olestra. Η Olestra αναπτύχθηκε κατά την διάρκεια πειραματισμού για βρεφικές τροφές. Αν και αρχικά ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος και το συστατικό χρησιμοποιήθηκε σε σαλάτες, σάλτσες, παγωτά και παντός είδους σνακ, λίγα χρόνια μετά τέθηκε υπό αμφισβήτηση. Ο Αμερικανικός «ΕΟΦ» απαγόρευσε την ευρεία χρήση του κι έτσι πλέον χρησιμοποιείται μόνο σε τσιπς και παρόμοια σνακ, με το αιτιολογικό ότι προκαλεί κοιλιακές κράμπες και διάρροια.

Λίγα χρόνια μετά, έγινε γνωστό ένα άλλο υποκατάστατο το Simplesse, βασισμένο στο ασπράδι του αυγού. Μέχρι εκείνη την στιγμή, ένα κλασικό παγωτό βανίλια περιείχε 19 γραμμάρια λίπους, 97 χιλιοστά του γραμμαρίου χοληστερόλη και 274 θερμίδες. Ηταν αυτή η ουσία που άρχισαν να ρίχνουν στα παγωμένα γλυκίσματα, που είχε σαν αποτέλεσμα μόλις ένα γραμμάριο λίπους, 14 χιλιοστά του γραμμαρίου χοληστερόλη και 120 θερμίδες.

Αυτές οι δύο ουσίες είναι οι πιο διαδεδομένες και γνωστές. Υπάρχουν δεκάδες άλλες που εμπεριέχονται στις τροφές που καταναλώνουμε. Σήμερα, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μπορεί τα low fat προϊόντα να έχουν υποκατάστατα λίπους, ωστόσο αναγκάζουν το σώμα να θέλει να καταναλώσει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα για να χορτάσει, ενώ υποβάλλουν σε νέες, πολύ δυσκολότερες διαδικασίες τον μεταβολισμό, αποσυντονίζοντάς τον. Επιπλέον, με το που ο κάθε οργανισμός μπαίνει στην διαδικασία να καταναλώσει τέτοιου είδους τροφές, αυτές «κάθονται» και δύσκολα φεύγουν. Συνεπώς όχι μόνο δεν αδυνατίζουμε, αλλά παχαίνουμε κιόλας.

Ενδεικτικό για τις ολέθριες συνέπειες αυτών των συστατικών, θα σας πούμε ότι όσες πλέον έχουν αποσυρθεί από τα light προϊόντα, χρησιμοποιούνται σε… λιπαντικά μηχανών, ή προσθετικά βαφών… Σκεφτείτε δηλαδή τί καλό μας έκαναν… Οπως καταλάβατε, τσάμπα προσπαθούμε... 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα