Σκύλοι ανιχνεύουν τον καρκίνο του πνεύμονα

Νέα μελέτη γερμανών επιστημόνων επιβεβαιώνει για ακόμα μία φορά ότι οι σκύλοι μπορούν να οσφραίνονται επιτυχώς την ύπαρξη καρκινικών όγκων.

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «European Respiratory Journal» οι ερευνητές από την κλινική Schillerhoehe στο Γκέρλινγκεν, διαπίστωσαν ότι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι κατάφεραν να ανιχνεύσουν επιτυχώς καρκινικούς όγκους στο 71% των ασθενών που έλαβαν μέρος στη μελέτη.

Ιχνηλάτες του καρκίνου

Μέχρι στιγμής οι ειδικοί δεν έχουν προσδιορίσει την ακριβή χημική ουσία που ανιχνεύουν τα έξυπνα τετράποδα και για τον λόγο αυτό επόμενος στόχος τους είναι ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα παρακολούθησης των ζώων.

Οι επιστήμονες αντιλήφθηκαν για πρώτη φορά ότι οι σκύλοι μπορούν να οσφραίνονται τον καρκίνο το 1989. Μελέτες που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια έδειξαν ότι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου πράγματι μπορεί να ανιχνεύσει διάφορους τύπους καρκίνου, όπως π.χ. του μαστού, του δέρματος, της ουροδόχου κύστης και του εντέρου.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι καρκινικοί όγκοι πιθανότατα παράγουν κάποιες πτητικές χημικές ουσίες τις οποίες μπορεί να συλλάβει η μύτη του σκύλου.
Επιτυχία στα τέσσερα

Στη μελέτη έλαβαν μέρος τέσσερα ειδικά εκπαιδευμένα ζώα – δύο γερμανικοί ποιμενικοί, ένας αυστραλιανός ποιμενικός και ένα λαμπραντόρ.

Οι εθελοντές αποτελούνταν από 110 υγιή άτομα, 60 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και 50 ασθενείς που έπασχαν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Όλοι τους κλήθηκαν να εκπνεύσουν μέσα σε ένα σωληνάκι το οποίο ήταν σχεδιασμένο με τρόπο ώστε να απορροφά όλες τις πιθανές οσμές.

Στη συνέχεια τα σωληνάκια τοποθετήθηκαν μπροστά από κάθε εθελοντή. Οι σκύλοι άρχισαν να τα μυρίζουν και όταν ανίχνευαν τη νόσο κάθονταν μπροστά από τον κάτοχό τους για να δείξουν ότι κάτι βρήκαν.

Ανίχνευση της νόσου ακόμη και σε πρώιμο στάδιο

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν πως χημικές ουσίες που σχετίζονταν με την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή το κάπνισμα δεν κατάφεραν να μπερδέψουν την ισχυρή όσφρηση των σκύλων.

«Στην ανάσα ενός ασθενούς που πάσχει από καρκίνο του πνεύμονα, ενδεχομένως να υπάρχουν διαφορετικές χημικές ουσίες από εκείνες που εντοπίζονται στην ανάσα ενός υγιούς ατόμου. Οι σκύλοι γνωρίζουν τη συγκεκριμένη μυρωδιά και μπορούν να ανιχνεύσουν τη λεπτή αυτή διαφορά ακόμη και σε πρώιμο στάδιο της νόσου» εξηγεί χαρακτηριστικά ο δρ Θόρστεν Βάλες.

«Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός σταθερού δείκτη για τον καρκίνο του πνεύμονα. Πρόκειται για ένα αλματώδες βήμα προς τα εμπρός» καταλήγει ο ειδικός.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα